NA24.no

Foto: Katrine Lunke

Nå kan det bli lov med elleville konkurranser

Sist oppdatert:
- Norges forbud er ulovlig.

Den norske markedsføringsloven inneholder et generelt forbud mot utlodninger eller konkurranser som knyttes til kjøp av varer eller tjenester. Det er dermed kun lov å avholde konkurranser i Norge i dag dersom det ikke koster noe å delta i trekningen.

- Bryter reglene
Men EFTAs overvåkingsorgan ESA har onsdag kommet fram til at Norges markedsføringslov bryter med EØS-reglene.

«Det norske forbudet mot å iverksette utlodninger eller konkurranser der man må kjøpe en vare eller tjeneste for å delta, bryter med EØS-avtalens regler om forbrukerrettigheter».

- Dette betyr at vi ha kommet til slutten av vår vurdering, og at Norge nå må komme tilbake til oss med forslag om hvordan de vil endre forbudet., sier informasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i ESA til Nettavisen NA24.

- Det er det generelle forbudet vi mener strider med EØS-reglene. Poenget er at et forbud må vurdere fra sak til sak, fortsetter Mellvang-Berg.

- Var forventet
I Norge var det Bunnpris som klagde inn regelverket. I 2011 satte kjeden i gang et et lotteri kalt «Kløversjansen», hvor kunder ved å kjøpe minst ett såkalt kløverprodukt ble med i trekningen av en gratis handlekurv.

De er fornøyd med onsdagens nyhet.

- Det var vi som klagde det inn, så vi syns det er bra at ESA har kommet til den avgjørelsen, sier Bunnpris-sjef Christian Lykke til Nettavisen NA24.

- Men det var en forventet avgjørelse, med tanke på hvordan regelverket er i andre land, legger Lykke til.

Nyheten betyr at det kan komme flere slike konkurranser i norske butikker med tiden. Lykke er imidlertid usikker på om det kommer mange konkurranser.

- Det er vanskelig å si. Vi hadde ikke en veldig målbar effekt med «Kløversjansen». Min erfaring er at kundene oversvømmes litt av konkurranser og lar seg sjelden imponere - med mindre man kan vinne en veldig ettertraktet premie, sier Bunnpris-Lykke.

Kan gå til EFTA-domstolen
Ifølge Handelspraksisdirektivet, som er det direktivet som gjelder i EØS-avtalen, skal man ha en total harmonisering av slikt regelverk i EØS, noe som betyr at EØS-landene ikke kan ha regler som er strengere enn direktivet. Et generelt forbud som det norske er ikke tillatt, ifølge ESA.

Dermed kan Norge på sikt kan bli tvunget til å starte konkurranser der man må betale for å delta.

- Det eventuelle neste skrittet er at vi kan ta saken til EFTA-domstolen. Domstolen vil i så fall ha det endelige ordet og da må partene rette seg etter det, sier Mellvang-Berg.

ESA kan ta saken til EFTA-domstolen hvis ikke Norge følger opp den grunngitte uttalelsen innen to måneder.

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere