NA24.no

Riksmegler Nils Dalseide ble kalt inn etter brudd mellom Fellesforbundet og Norsk Industri. Nå kan det bli brudd i meglingen.
Riksmegler Nils Dalseide ble kalt inn etter brudd mellom Fellesforbundet og Norsk Industri. Nå kan det bli brudd i meglingen. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Nå kan det bli streik

Sist oppdatert:
Har ikke skjedd siden 1996.

Etter snaue tre uker med forhandlinger går det mot brudd i meglingen mellom Norsk Industri og Fellesforbundet. Resultatet kan bli en streik i industrien fra onsdag morgen.

Et meklingsbrudd i denne fasen av frontfagsoppgjøret er ikke så dramatisk som det kanskje kan høres ut som. Bruddet utløser nemlig en ny – og endelig – meklingsfrist.

Først når meklingen bryter sammen i denne siste fasen, blir det konflikt. I tråd med retningslinjene settes fristen fire dager fram i tid, til midnatt tirsdag.

Pensjon

Det er vanskelig å si hvor stor streikefaren er, for vanskelige temaer som lønn og forhandlingsrett om privat tjenestepensjon er kun overfladisk behandlet.

Først når meklingsfristen nærmer seg, vil det bli klart for partene om det er reell fare for konflikt eller ikke.

Sjelden streik

Som oftest ender disse forhandlingene med enighet.

– Det er sjelden det blir streik i frontfaget. Sist gang det skjedde var i 1996. I 2000 ble det også streik, men da var det et samordnet oppgjør. Begge ganger ble et anbefalt forhandlingsresultat nedstemt av medlemmene i uravstemning, sa Fafo-forsker Kristine Nergaard til NTB ved inngangen til oppgjøret.

Prinsipper

At det ved siden av lønn forhandles om pensjon, gjør det hele mer komplisert, fordi et kompromiss kan være vanskeligere å finne når uenigheten kretser rundt prinsipper og ikke penger.

Oppgjøret i frontfaget omfatter rundt 30.000 arbeidstakere. En streik her vil trolig gi følgekonflikter i en rekke andre bransjer og sektorer. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere