*Nettavisen* Økonomi.

Nå kan du endelig søke på skatten din

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Etter to dager er det ryddet opp i skattekaoset.

24.03.11 11:40

Alle brukere har nå tilgang til Altinn, er torsdagens gladmelding fra Brønnøysundregistrene.

- Løsningen er fortsatt treg, det beklager vi. Vi jobber med dette problemet. De tiltakene som ble satt inn 23. mars, ser ut til å ha positiv effekt. Vi følger situasjonen nøye fremover, skriver Brønnøysundregistrene på nett torsdag morgen.

Stor lettelse landet over
Regnskapsbyråer og lesere melder til NA24 at de nå har full tilgang til skattesøket.

På regnskapskontoret Legeregnskap AS i Kristiansund er det jubel torsdag morgen.

- Ja i dag har vi tilgang, vi var på jobb fra kl. 05.30 for å teste og det har vært suksess, sier daglig leder Helge Strømskag til NA24.

Han mener nedetiden har demonstrert hvor ekstremt avhengig regnskapsbransjen er blitt av at altinn fungerer.

- Et par dager uten AltInn gir masse frustrasjon og utsettelser og omprioriteringer. Vi blir riktignok ikke arbeidsledige om AltInn er nede et par dager, men det forskyver våre planlagte arbeidsoppgaver og fører til at vi må arbeide ekstra utover for å ta inn igjen den tapte tiden. Videre fører det naturligvis til økonomiske tap for vårt firma, sier Strømskag.

Regnskapsfirmaene Bedriftspartner as og hovedkontoret til Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening NARF bekrefter overfor NA24 at de har full tilgang til altinn torsdag morgen.

Mange har sjekket
Ifølge Brønnøysundregistrene hadde 70 prosent av befolkningen tilgang til Altinn onsdag ettermiddag. Klokka 17.30 onsdag hadde omtrent 300 000 brukere fått sjekket selvangivelsen sin.

Fra midnatt 22. mars kom 630 000 personer inn i altinn.no. I fjor besøkte omlag 850 000 informasjonsportalen Altinn første dag.

- Vi har jobber på spreng sammen med våre tekniske leverandører Basefarm og Accenture for å løse feil. Basefarm er vår driftsleverandør og Accenture er vår utviklings- og forvaltningsleverandør. Vi har også tett dialog med Skatteetaten, sier kommunikasjonsansvarlig i Brønnøysundregistrene Jørgen Ferkingstad.

Tre av fire får penger tilbake
I følge Skatteetatens foreløpige skatteberegningen har rundt 2,4 millioner skattytere omtrent 26 milliarder kroner til gode.

Omtrent 780.000 skattytere kan få restskatt på til sammen 11,7 milliarder kroner mot 850.000 og 12,5 milliarder i fjor.

Foreløpige snittbeløp på restskatt er rundt 15 000 kroner, mens gjennomsnittlig beløp til gode er omtrent 10 600 kroner.

Skatteetaten understreker at tallene er foreløpige og at mange kan oppleve store endringer før skatteoppgjørene i juni, august, september og oktober.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag