Nå kan du få renterekord

Foto: Paul Weaver (Paul Weaver - Nettavisen)

-Det er ikke sikkert du får denne muligheten igjen

13.08.12 21:32

1. august offentliggjorde Lånekassen at den allerede lave fastenrenten på studielån kuttes til tidens laveste nivå.

Fem til midnatt søndag kan du bindre renten til 2,280 prosent for tre år, 2,379 prosent for fem år og 2,771 prosent for ti års bindingstid. Den flytende renten blir derimot stående på 2,575.

- Dette er lave nivåer! Jeg tenker generelt for alle som vurderer å binde renten at det er tiden for det nå. Både for bolig- og studielån, Sier en begeistret Monica Haftorn Iversen, privatøkonom i Fokus Bank, til Nettavisen NA24.

Forbrukerøkonom i DnB Silje Sandmæl anbefaler studenter å binde renten for hele ti år fremmer. Grunnen til det er at det ikke er det lånet du bør betale ned fortest.

-Det er ikke sikkert du får denne muligheten igjen, så dette tilbudet bør du vurdere sterkt. Selv om du aldri kan være sikker på at du vil tjene på å binde renten, er risikoen for å tape på det nå mindre enn noen gang før, fastslår Sandmæl i en pressemeling.

Blir rush natt til søndag
274 000 har mulighet til å binde renten denne gangen, mens om lag 176 000 av kundene har fast rente.

- Erfaringsmissig venter mange til siste dag i søknadsperioden, så tallet vil mest sannsynelig ha økt noe over helgen, forteller kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen Christin Dammen til Nettavisen NA24.

Selv om bindingrenten er lavere enn noen gang er det foreløpig ikke snakk om at kundene stormer til Lånekassen for å binde renten. Fredag formiddag hadde 5.288 stykker søkt om å få binde renten til studielånet.

Velger flytende rente
Bildet til venstre viser en oversikt over fastrentens bevegelser siden juli 2010 og fem til september 2012. Sammenlignet med forrige fastrenteperiode har satsene for tre og fem år sunket med nesten 0,2 prosentpoeng. Vi kan også se at tre- og femårsrenten er lavere enn den flytende renten. De feste velger likevel flytende rente.

- Flytende rente får studentene automatisk når de slutter å studere. De kan velge å binde fastrenten, men en mindre andel gjør det, sier Dammen.

Fortjenesten ved å velge fastrente, i stedet for flytende rente, på tre år er 0,30 prosent og ved å velge fem år 0,20 prosent.

- Når bindingstiden er ute, går du automatisk over til flytende rente. Er du usikker på om du skal fortsette å studere bør du holde deg til flytende rente, for hvis du begynner å studere igjen og mottar støtte fra Lånekassen blir fastrente avtalen opphevet. Hvis Lånekassen taper renteinntekter fordi du avbryter fastrenteavtalen, må du betale for dette tapet (overkurs). Tjener Lånekassen på det, får du igjen gevinsten (underkurs), sier Sanmæl i meldingen.

Påvirkes av uroen i Europa
- Lånekassen setter prisene litt anderledes enn en vanlig bank. Den billigste boliglån renten vår er 3,35 prosent for 3 år. På fem år er 3,36 prosent det beste vi har, sier Haftron Iversen.

Selv mener hun at dette er høye tall i forhold til lånekassens lave tall på 2,280 prosent for tre år og 2,379 prosent for fem år. Hun forteller også 5-6 prosent er satt som normalt nivå for boliglån.

- Jeg tror det er uroen i europa som påvirker markedet nå. Derfor er tiden moden for å binde lånet sitt, forteller Haftorn Iversen.

- Fastrenten i lånekassen er basert på obervasjoner av statsobligasjoner. Norge har fir tiden høy kredittverdighet og kan låne penger til en lav rente, noe Lånekassens kunder nyter godt av i form av rimeligere lån, forteller Dammen.

Ifølge Lånekassen kan du ikke binde renten hvis:

  • du har mindre enn tre år igjen av nedbetalingstiden
  • du ikke har et rentebærende lån (f.eks. mottar støtte til fulltidsutdanning)
  • du har sagt opp tidligere avtale om fast rente for kortere tid enn to måneder siden
  • du har fått lånet oppsagt på grunn av manglende betaling
  • du har fått gjeldsordning etter gjeldsordningsloven
  • du er under 18 år
  • du mottar støtte til deltidsutdanning og har rentebærende lån fra før

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.