NA24.no

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Nå kan du få skattesjokk

Utvalg vil ha tilbake boligskatten og skjerpe toppskatten.

Fordelingsutvalget, nedsatt av den rødgrønne regjeringen, foreslår å gjeninnføre boligskatt. Det kan gi svært høye skatteinntekter.

NA24 - din næringslivsavis

Fordelingsutvalget, som ble nedsatt for et år siden, leverte onsdag en rapport om de økonomiske forskjellene i Norge. I rapporten foreslår utvalget en rekke tiltak for å utjevne forskjellene. Det foreslås blant annet å bedre tiltakene for dem som faller utenfor skole og arbeidsliv, få gratis kjernetid i barnehage - og gjøre nye endringer i skattesystemet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Boligskatten kommer?
- Utvalget har videre sett på inndekningsmuligheter som har gode fordelingsegenskaper og lave effektivitetskostnader. Et mulig tiltak er å innføre en boligskatt, skrives det i rapporten.

- Skattefavoriseringen av bolig er betydelig, og denne favoriseringen tilfaller kun dem som eier egen bolig. De som ikke har mulighet til å kjøpe egen bolig, får ikke tilgang til disse subsidiene. Utvalget peker også på to andre inndekningsmuligheter; økt skatt på boligformue og økt toppskatt, fortsetter det.

Høye inntekter
Utvalget skriver ikke noe om hvilken sats man bør legge seg på, eller hvordan dette søkes løst rent praktisk. Men at det er snakk om store penger årlig, er det ingen tvil om.

- Det er dessuten grunn til å tro at dersom en hadde en helt nøytralt utformet boligskatt, som ville ha gitt svært høye skatteinntekter, ville skattesystemet for øvrig også vært annerledes innrettet enn hva det er i dag.

Samtidig foreslår utvalget å skjerpe toppskatten ytterligere, samt å øke verdsettelsesgrunnlaget for boligen med tanke på formuesskatt. Disse tiltakene skal da dekke inn økt barnetrygd og sosialhjelp.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere