*Nettavisen* Økonomi.

Nå kan du glemme strømprisene

Foto: (Hafslund)

Regningene har blitt tilnærmet like.

17.11.11 21:32

Utviklingen på Konkurransetilsynets kraftprisoversikt viser at du kan glemme strømprisen.

Prisen fra de ulike leverandørene er så like at det knapt er bryet verdt å vurdere bytte.

NA24 har gått gjennom Konkurransetilsynets kraftprisoversikt for å sjekke de billigste og dyreste kraftleverandørene i landets seks største byer Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Tromsø.

Som tabellen nederst i saken viser er det de samme vinnerne, og tapere, som går igjen i alle seks byer. Det som utmerker seg er at tilbudene er veldig like. Prisdifferansen mellom dyreste leverandør og billigste er maksimum 34 kroner for en måneds forbruk.

Vi har utelukkende sett på spotpristilbudet da det er denne kontraktsformen du bør velge ifølge anbefalinger fra både tilsynet og Forbrukerrådet. I teorien kan du tjene på å velge standard variabel kontrakter, men det er for kunder som har kunnskap om strømmarkedet og tid til å følge markedet tett.

Fortum og Gudbrandsdal Energi billigst
Billigste leverandør av spotpris akkurat nå er Fortum. Produktet eSpotkampanje ga kunder i Oslo en kraftpris (før nettleie og avgifter) på 20,39 øre per kWh for forbruk i oktober.

Fortums eSpotkampanje var billigst også i Bergen (19,21 øre per kWh), i Trondheim (23,06 øre per kWh), i Stavanger (20,39 øre per kWh) og i Tromsø med 22,84 øre per kWh.

Vi skynder oss å legge til at Fortums eSpotkampanje ikke markedsføres på vanlig måte.

- Kampanjeproduktet vårt retter seg mot kunder som ønsker en høy grad av selvbetjening, og av den grunn selger vi den for eksempel ikke via manuell betjening i vårt kundesenter, opplyser kommunikasjonssjef Niklas Claesson i Fortum overfor NA24. Han understreker at opplysninger om eSpotkampanje ligger på Fortums nettsider.

Rauma Energi Kraft dyrest
Dyreste leverandør i alle seks byene var Rauma Energi Kraft. I Oslo betalte kunder med avtalen "Spotpris uten binding" 23,22 øre per kWh i oktober. Differansen til billigste leverandør Fortum er altså uanselige 2,83 øre per kWh.

Maks 34 kroner i forskjell
Med et typisk forbruk på 1200 kWh i oktober betyr det at strømregningen fra Rauma var 34 kroner dyrere enn regningen fra Fortum.

Prisforskjellene er like små i de fem andre byene. Årsaken er at strøm er et homogent produkt. Alle leverandørene kjøper kraft til identiske priser på kraftbørsen Nord Pool Spot. Det eneste leverandørene konkurrerer på seg i mellom er i praksis størrelsen på administrasjonskostnadene. Det er begrenset hvor store utslag dette kan gi seg på pristilbudet ut til deg som kunde.

Oversikt:
Her er de fem billigste og fem dyreste kraftleverandørene for landets seks største byer (strømpris for forbruk i oktober):
(husk at det er kun kraftprisen som vises - nettleie og avgifter kommer i tillegg)

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.