NA24.no

Nå kan du investere i frihet

Et nytt fond lar deg investere i land med omfattende økonomisk frihet. Er det lurt?

(NA24-KOMMENTAR): De fleste (men selvsagt ikke alle) økonomer vil si seg enig i at det er en positiv sammenheng mellom et lands økonomiske frihet og den økonomiske veksten.

Hvis man tror på denne sammenhengen, er det også grunn til å tro at børsen i et land med en liberal økonomi over tid vil tendere til å gjøre det bedre enn børsen i et land med en strengt regulert økonomi.

Og det er nettopp ideen bak et nytt fond, Index of Economic Freedom Portfolio. Bak fondet står det amerikanske First Trust Portfolios.

Dette er et fond som investerer i aksjer og ulike fond for å gi eksponering mot de landene som scorer høyest på den årlige rangeringen Index of Economic Freedom.

Over de siste ti årene har denne porteføljen gjort det bedre enn den generelle børsutviklingen i verden.

Gjenstår å se
Ideen er tilforlatelig, men om fondet i praksis blir en suksess, det er en annen sak.

For det første er det betydelige gebyrer knyttet til det. Det kan fort spise opp en eventuel meravkastning i forhold til et billig indeksfond.

For det andre er ti års historikk for lite til å fastslå at det er en klar tendens til at fondet gjør det bedre enn den generelle børsutviklingen.

Og selv om jeg synes det virker logisk at det er en sammenheng mellom økonomisk frihet og børsutvikling, er ikke nødvendigvis denne spesielle porteføljen den riktige.

Vestlig tyngde
Porteføljen er satt sammen for å gi eksponering mot 17 av de 20 frieste landene i rangeringen. Det betyr at porteføljen er vektet tungt mot vestlige land. Fra Europa kommer ni land, blant annet Danmark og Finland, men ikke Norge og Sverige. USA og Canada er også inkludert. Fra Asia er Australia, Hongkong, Singapore, Japan og New Zealand med. Chile er det eneste landet i Latin-Amerika. Ingen land fra Afrika er med.

Dette er uten tvil trygge land å investere i. Spørsmålet er om det er her den største avkastningen ligger fremover? Kanskje hadde det vært bedre å investere i land som er i ferd med å bevege seg i retning av markedsøkonomi? I så fall får man trolig bedre eksponering med et tradisjonelt vekstmarkedsfond.

Uansett: Det blir spennende å følge frihetsfondet i tiden fremover.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Vær dum, bli rik
Respektabel kommunisme?
Kongelig hemmelighetskremmeri
Mugabe burde være helt
Typisk norsk å være ærlig
Miljø-Gjedrem
USA fra forsvar til velferd
Fransk oppskrift på stagnasjon
Lønnsom piratkopiering?
Skrøner på seg elendighet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere