Nå kan du sjekke skatten igjen

Foto: (Faksimile)

Altinn er åpnet igjen.

23.03.12 12:06

Natt til tirsdag åpnet Skatteetaten og Altinn de elektroniske dørene til selvangivelsen. Men akkurat som tidligere år ble gleden kortvarig. Allerede tidlig samme dag møtte norske skattebetalere landet over feilmeldinger.

Åpnet
Nå skal imidlertid sidene være oppe igjen for de fleste.

- Vi beklager de problemene det har medført for brukerne våre, men vi måtte ivareta sikkerheten. Folk kan nå føle seg trygge på at personopplysninger ikke kommer på avveie. Til tross for at det er iverksatt tiltak for å redusere tregheten, er det dessverre sannsynlig at brukerne i perioder vil oppleve å møte «køplakaten», sier fungerende direktør i Brønnøysundregistrene Håkon Olderbakk i en pressemelding.

Han lover en grundig evaluering.

- Vi vil naturligvis gjøre en meget grundig gjennomgang av denne hendelsen. Sammen med Veritas sin evaluering og andre evalueringer vil dette være et viktig fundament for å gjøre Altinn bedre og mer robust i framtiden, sier Olderbakk.

Sikkerhetsfeilen er isolert til en standard IT-komponent som er svært mye brukt i tilsvarende løsninger over hele verden. Den berørte funksjonaliteten er nå fjernet, slik at feilen ikke skal kunne skje igjen, står det i pressemeldingen.

Store problemer
Altinn håndterer 3,9 millioner selvangivelser. I tillegg brukes tjenesten til rapportering fra privatpersoner og næringsliv til 38 offentlige etater.

Tirsdag ble skatteoppgjøret tilgjengelig. Mange skulle bruke tjenesten samtidig, noe som førte til stor pågang.

Mange klarte ikke å logge seg på. Men problemene var ikke over med dette.

Senere samme dag førte en sikkerhetsfeil til at mellom 1.500 og 2.000 personer fikk se informasjon om en mann som i ettertid har fått kallenavnet Altinn-Kenneth. 192 av dem som fikk se profilen hans, prøvde å hente ut informasjon uten å lykkes, ifølge VG.

Det har blitt jobbet døgnet rundt siden tjenesten ble utilgjengelig tirsdag.

Kan bli økt ventetid
Fjerning av «cache»-funksjonaliteten kan føre til at systemet blir tregere ved høy belastning. Flere deler av løsningen er nå optimalisert og ytelsestester er utført de siste dagene med gode resultater. Altinn vil også få et enklere utseende en periode, for å sikre at all kapasitet brukes til å betjene våre brukere.

- Til tross for at det er iverksatt tiltak for å redusere tregheten, er det dessverre sannsynlig at brukerne i perioder vil oppleve å møte «køplakaten» oftere enn vi skulle ønske. Det gjelder spesielt i perioder med ekstra stor trafikk, som når skatteoppgjøret legges ut, sier Håkon Olderbakk i Brønnøysundregistrene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.