*Nettavisen* Økonomi.

Nå kan maten bli mye dyrere

Foto: Aas, Erlend (Scanpix)

Får denne mannen det som vil kan du bli rammet på pungen, mener matvarekjedene.

22.03.11 12:27

I helgen vedtok Senterpartiets landsmøte at de vil gi mere makt til bøndene på bekostning av de fire store matvarekjedene Rema, Coop, Norgesgruppen og Ica.

Dersom dette blir gjennomført til sin fulle tyngde, vil konsekvensen være at maten kommer til å bli vesentlig mye dyrere.

Størrelse gir tyngde
- Konkurransen mellom de norske dagligvarekjedene er sterk. Blant annet så underbygger de hyppige priskrigene dette. Marginene er små, så kjedene er avhengig av et høyt volum for å kunne opprettholde lave priser i butikkene, melder Rimi-Direktør Thor Linge til NA24.

Han peker på at det nettopp er kjedenes størrelse som gjør at maten i Norge kan holdes på dagens nivå.

- Når kjedene har en viss markedsandel, volum og størrelse har de bedre forutsetninger for å oppnå gode betingelser i forhandlinger med leverandørene. Dette kommer forbrukerne til gode i form av lavere priser. I tillegg gir store virksomheter mer effektivitet og lavere driftskostnader, noe som også kommer forbrukerne til gode i form av lavere priser.

- Mindre enheter vil nødvendigvis bli mindre effektive, dyrere i drift og få dårligere betingelser fra leverandørene, noe som igjen vil føre til høyere priser for forbrukerne, sier Linge.

Han mener at kjedene også bidrar til at man har et spredt butikknett i hele landet.

- I tillegg vil mindre aktører ha vanskeligere for å opprettholde mindre butikker i mange lokalsamfunn ettersom disse butikkene er mer kostnadskrevende med hensyn til for eksempel logistikk. Store aktører har en mer effektiv logistikkvirksomhet og andre fordeler som gjør at mindre butikker kan opprettholde konkurransekraften også i små markeder. Samtidig bidrar de mindre butikkene med volum, noe som bidrar til lavere innkjøpspriser.

Blander kortene
Coops kommunikasjonsdirektør Bjørn Kløvstad mener Landbruksministeren bommer på ballen og blander kortene.

- Først og fremst så står Coop i en særstilling, hvor organisasjonen består av nærmere 140 lokale samvirkelag, som alle er selvstendige juridiske enheter. Og de igjen er eid av over 1,3 millioner medlemmer. Så vi er ikke organisert slik at det er et knippe aksjonærer som henter den største gevinsten i enden, sier Bjørn Kløvstad, kommunikasjonsdirektør i Coop, til NA24.

Kløvstad påpeker at maktkonsentrasjonen i dagligvareleddet på langt nær er det mest graverende tilfellet av markedsmakt i bransjen.

- Maktkonsentrasjonen er større i grossistleddet. På de 20 største varegruppene er det stort sett bare tre leverandører per varekategori som tilbyr varer til dagligvarekjedene, sier han.

Men Kløvstad har litt vanskelig for å ratifisere at det ene og alene er dagligvare kjedene som kan stilles ansvarlig for at bøndene ikke får betalt for innsatsen.

- Vi er enige med Brekk om at bøndene bør få mer betalt og at forbrukerne skal få billigere produkter. Men Brekk glemmer at vi, dagligvarekjedene, ikke forhandler med bøndene, vi forhandler med leverandørleddet og Brekk burde se litt til de bondeeide foretakene i første omgang, sier Kløvstad.

Og fortsetter:

- Nortura og Tine er regulatorer i markedet som kjøper for billig av produsentene eller bøndene og selger for dyrt til oss. Tine og Nortura har begge solide overskudd.

Så spørs det om det kun er billigere mat som er målet for Senterpartiet. Tidligere har landbruksminister Lars Peder Brekk sagt følgende til VG.

- Når verdien av maten er så lav at den bare kan skufles ned i søppelbøtta, er maten for billig. Hvis vi skal verdsette maten, så bør vi også betale for den, sa ministeren til VG 14 oktober 2010.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag