*Nettavisen* Økonomi.

Nå kan navnet ditt forsvinne fra disse

Foto: (Jarle Aabø)

Hoster opp flere titalls millioner, men tør ikke love noe.

Nå foreslås det at bevilgningene økes med 70 millioner kroner til raskere innføring av elektroniske henvisninger og basismeldinger mellom sykehus og andre aktører.

«Elektronisk samhandling mellom sykehus og andre aktører preges av manuelle rutiner, gammel teknologi og tungvinte løsninger.», heter det i revidert nasjonalbudsjett.

«Det er et mål at midlertidige løsninger basert på bruk av diskett, faks, papir mv. avvikles.»

Dermed kan det omsider gå mot slutten for diskettbruken i norsk helsevesen. I dag får landets drøyt 4.000 fastleger tilsendt en diskett med oppdaterte pasientlister hver måned. I løpet av et år utgjør det rundt 48.000 disketter.

Forsvinner til høsten

Avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet lovet i vinter at diskettene skal bort.

- Vi har god tro på at senest på høstparten neste år er disse diskettene en saga blott, sa Mathisen til Nettavisen NA24 i november 2012.

Har du nyhetstips? Tips Nettavisens journalist!

- Allerede i 2009 så vi at disse diskettene ikke hadde noen fremtid. Så høsten 2009 tilrettela vi for en sikret elektronisk distribusjon. Dette ble dessverre ikke fulgt opp av dem som leverte pasientjournalsystemene til fastlegene, hevdet han.

Har vært lovet før

Det er ikke første gang Mathiesen har erklært diskettene for død.

- Journalleverandørene gjør oppdateringer av sine systemer to ganger i året og vi håper på at dette skal komme på plass ved neste oppdatering i oktober, sa han til E24 i mai 2010.

Stanset produksjonen i 2010

I april 2010 kunne Sony melde at de stanse salget av det over 30 år gamle formatet. Selskapet oppga manglende etterspørsel som dødsårsak.

Diskettløsningen koster direktoratet i dag 1,3 millioner kroner og legene har mottatt disketter siden 2001.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag