Det var 18. februar at Snapchat oppdaterte sine vilkår for brukere som bor utenfor USA. Almeland forteller at han fikk sjokk da han leste de nye vilkårene noen dager senere.

- Dette er et så kraftig overtramp på folks private innhold at jeg selv sletter min egen Snapchat-konto, skriver Almeland i en e-post til Nettavisen.

Det Venstre-politikeren reagerer på i Snapchat sine nye vilkår, er at selskapet nå kan eie, selge videre og lage innhold basert på bilder og videoer fra brukerne.

- Dette er såpass inngripende mot personvernet. Her har de tatt det noen steg videre. Det er skummelt, sier Almeland på telefon til Nettavisen.

Slik er ordlyden i Snapchats vilkår:

Snapchat definerer «Offentlig Innhold» på følgende måte:

«Vi kaller Story-innsendelser som er innstilt på å være synlige for Alle, såvel som innhold du leverer til crowdsourcing-tjenester, inkludert Our Story, for "Offentlig innhold"».

Det betyr at Snapchat har fullstendig kontroll over innholdet du legger ut på Story-funksjonene, hvis du har valgt i innstillingene at «My Story» kan ses av alle, eller at du har sendt noe til «Our Story», som er en samling av snapper innsendt fra ulike brukere i hele verden.

For alt annet innhold, som kan være en snap til utvalgte personer eller en tilpasset story som kun noen får se, er vilkårene som følger:

Snapchat: - Personvernet til brukerne våre har stor prioritet

Snapchat på sin side mener at den harde kritikken fra Venstre-politikeren er feilslått. Nettavisen sendte Snapchat flere spørsmål, og Snapchats internasjonale kontor i London svarer følgende:

- Det stemmer at vilkårene ble oppdatert 18. februar, men avsnittet om «Offentlig Innhold» sto der fra før. Det er ikke dette avsnittet som ble oppdatert den dagen, sier en talskvinne fra Snapchat, på telefon fra London til Nettavisen.

- Det står likevel at brukeren gir Snapchat en «evigvarende lisens» til at selskapet kan bruke det som legges ut på «Our Story». Hvorfor trenger Snapchat den retten?

- Først vil jeg si at personvernet til brukerne har stor prioritet hos oss. Hver eneste snap som blir lagt ut på «Our Story» forblir fullstendig anonym senere for andre. Vi gir ikke bort brukernavn og annen informasjon. Det er rettigheter som brukeren beholder.

- Hver gang noen poster noe på «Our Story» vil de få et varsel, som sier at dette innholdet nå blir offentlig i dag og i fremtiden. Hvis brukeren angrer, får de muligheten til å kansellere snapen. Snapchat samarbeider med over 20 medieselskaper globalt. Innholdet brukere deler på «Our Story» kan ha en viktig nyhetsverdi for våre redaksjonelle partnere. Å lage reklame fra innholdet til en tilfeldig bruker, ser Snapchat på som lite hensiktsmessig. sier talskvinnen.

- Må si ifra

27-åringen sin måte å «si ifra på» var å slette appen på lørdag. Han mener at flere bør vurdere det samme.

- Forbrukermakt handler om å si ifra. Hvis man klarer å mobilisere og si ifra, som for eksempel å slette appen, så vil man se at det hjelper.

Facebook fikk blant annet massiv kritikk i 2018 etter å ha misbrukt personopplysninger. Da valgte mange brukere å slette kontoen sin, og til slutt endret Facebook sine vilkår.

Stortingspolitikeren tror at mange ikke er bevisst over hva man gir fra seg, ved å ha en aktiv Snapchat-konto.

- Man må gjøres mer bevisst på at man faktisk aksepterer at store selskap griper inn mot personvernet. Både de unge og foreldrene som bruker appen er nok ikke helt klar over dette, hevder Almeland.

Tiden fremover for Venstre-politikeren blir altså uten Snapchat, noe han tror skal gå greit.

- Det var hyggelig å sende meldinger til venner, men det finnes andre måter å kommunisere på, sier Almeland.

- Kan være urimelige avtalevilkår

Da Nettavisen kontaktet Forbrukerrådet, hadde de ikke mulighet til å ta stilling til det konkrete vilkåret som omhandler «Offentlig Innhold», men de kunne gi en uttalelse på et generelt grunnlag.

- Helt generelt mener vi at å legge svært vide fullmakter til bruk av brukergenerert innhold inn i vilkår, kan være urimelige avtalevilkår, og har tidligere klagd den type vilkår hos Tinder inn til Forbrukertilsynet, skriver fungerende fagdirektør for digitale tjenester, Gro Mette Moen, i en SMS til Nettavisen.

Saken hun henviser til er en sak fra 2016, hvor dating-appen Tinder krevde retten til fritt å benytte brukernes innhold, dele med hvem som helst og til evig tid.

- Tinder kan ikke diktere egne spilleregler. Appen kommer på norsk og er utvilsomt rettet mot forbrukere i Norge, og dermed mener vi den er omfattet av norsk og europeisk regelverk, sa fagdirektør Finn Myrstad dengang i en pressemelding.

Litt over ett år senere, 30. mars 2017, endret Tinder vilkårene for norske brukere.

Se video av 77 år gamle Elsa som meldte seg inn på Tinder, og ble svært overrasket over hva som dukket opp: