NA24.no

Nå kan Waleed få ni års fengsel

Waleed Ahmed risikerer ni års fengsel.
Waleed Ahmed risikerer ni års fengsel. Foto: Privat
Dom i vente for svindeltiltalte Waleed Ahmed i USA.

Los Angeles / Oslo: Den svindeltiltalte nordmannen Waleed Ahmed, som sitter i varetekt i USA, får trolig dommen mandag. Han risikerer ni års fengsel.

Ahmed var på vei ut av USA da han ble pågrepet av det føderale politiet FBI høsten 2012. Han er tiltalt for å ha lurt den amerikanske investoren Todd Weinberg til å tro at han satt på rettigheter til Justin Bieber-konserter i Skandinavia. Weinberg betalte en million dollar til den tiltalte nordmannen.

Ahmed risikerer nå ni års fengsel om han blir dømt. Forsvaret har på sin side lagt ned påstand om 18 måneders fengsel.

-  Både han og jeg håper på en dom som er relativt nøktern. Det vil også ha betydning for mulighetene for soningsoverføring, sier Ahmeds norske advokat Hans Marius Graasvold.

Utsettelser

Dommen er blitt utsatt flere ganger. Senest i august fordi påtalemyndigheten mente han oppfordret sine medsammensvorne til å ødelegge bevis, og at han planla nye svindler.

I epostene raljerer han over den lave straffen han vil få, og sier at amerikanske myndigheter skal angre på at de har satt ham i fengsel, ifølge påtalemyndigheten.

Innholdet i epostene, som påtalemyndigheten også mener kan tolkes som trusler mot USA, ble sendt av Ahmed fra fengselet og avdekket av FBI på tampen av rettssaken.

Graasvold sier han har håp om at epostene ikke vil få betydning for straffeutmålingen.

– Mitt inntrykk er at vi har lagt bak oss misforståelsene rundt dette. Det gir håp om at vi kommer under ni år, sier Graasvold til NTB.

Han påpeker samtidig at nordmannen tilsto kort tid etter pågripelsen, noe som burde gi strafferabatt.

iPhone-bløff

Ahmed frontet tidligere firmaet Grønt Norge, som fikk mye oppmerksomhet i Norge for det som viste seg å være ikke-fungerende solcelleladere til iPhone.

Selskapet ble blant annet rost av næringsminister Trond Giske, og 22-åringen deltok også på arrangementer sammen med kronprinsparet.

Bilder av seg selv med disse og en rekke andre norske og utenlandske kjendiser var noe han brukte for å framstå troverdig.

I januar i år ble Ahmed dømt i Oslo tingrett til å betale en sveitsisk investor 600.000 dollar pluss 150.000 kroner i sakskostnader og renter. Han er også tiltalt for grovt bedrageri og falsk politianmeldelse i Follo tingrett, etter at han hevdet at hans nye BMW var stjålet. Disse sakene venter på ham når han kommer til Norge.

Ahmed håper likevel på soningsoverføring om han blir dømt i USA, ifølge Graasvold.

– Jeg har allerede tatt opp dette med Justisdepartementet her hjemme og forberedt dem på at det kan komme en søknad, sier han.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere