Nå knekker han helgefylla i Oslo

TRYGGERE OSLO: Johnny Brenna sier at det har blitt et større fokus på vold og helgefyll i Oslo de siste årene, og at nå synes ved at folk opplever byen tryggere.

TRYGGERE OSLO: Johnny Brenna sier at det har blitt et større fokus på vold og helgefyll i Oslo de siste årene, og at nå synes ved at folk opplever byen tryggere. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Tidligere politispaner Johnny Brenna presser Oslo-folk til å drikke mindre på byen.

04.02.15 22:17

Tidligere politispaner Johnny Brenna leder prosjektet SALUTT som skal få ned volden i Oslos uteliv.

Gjennom prosjektet samarbeider Oslo kommune med politiet og utestedene for å gjøre nattelivet tryggere.

Et viktig mål er å få deg til å drikke mindre, så hvis du har blitt nektet adgang til et utested, eller kastet ut, fordi du var for beruset. Brennas prosjekt er årsaken til det.

SALUTT startet i 2012. Siden da har det blitt tryggere i Oslo-natten. De fire siste årene har analyseselskapet Ipsos gjennomført spørreundersøkelser blant folk i Oslo der de har om det er riktig at «Det er trygt å være ute på gata» i Oslo en kveld i helgen.

I 2015 svarer 72 prosent at de nå er helt eller delvis enig i det. Dette er en kraftig stigning fra undersøkelsen startet i 2012. Da svarte 55 prosent det samme.

Du kan se den nøyaktige fordelingen lenger nede i saken.

- Har blitt tryggere
Brenna mener at Oslo sentrum ikke bare oppleves tryggere, men også faktisk har blitt tryggere, de siste årene.

- Det viser også tall fra for eksempel legevakten, som har mindre skader nå enn tidligere, samt andre målinger som viser at det er mindre vold nå enn før, sier han til Nettavisen.

Han sier at årsaken er sammensatt, men tror at noe av årsaken er at SALUTT -prosjektet nå bærer frukter.

- Kommunen følger skjenkestedene tett og har blitt strengere. I dag er det vanskeligere å komme beruset inn på et skjenkested, og terskelen for å bli vist ut har blitt lavere, sier Brenna.

Kortsiktig og...
Brenna sier at prosjektet har et kortsiktig og et langsiktig fokus for å få ned vold og ordensforstyrrelser i sentrum.

- Kortsiktig er det å bli kvitt steder med mye vold og ordensforstyrrelser, sier Brenna. Dette gjøres ved å identifisere hvilke type utesteder som tiltrekker seg et klientell med større potensiale for vold og ordensforstyrrelser.

- Ingen pålegger utestedene å ha den ene eller den andre profilen, men utestedene skal være klar over at visse profiler har har større utfordringer knyttet til vold og ordensforstyrrelser enn andre, og da må de ha nok antall personer til å holde orden på en tilfredsstillende måte, sier Brenna.

...langsiktig
- Det langsiktige fokuset er få ned rusnivået på skjenkestedene. Da vil man også få ned rusnivået ute på gata. Den norske kulturen er helgefylla, så her snakker vi om en kulturendring, sier Brenna.

Kulturendringen skal gjøres ved at utestedene ikke slipper inn folk som har drukket for mye, og senker lista for å kaste ut overstadig berusede gjester.

- Hvis en person opplever at han eller hun gjentatte ganger ikke kommer inn på et utested, eller ofte blir kastet ut, så vil personen gjøre noe med sitt drikkemønster, så må de gjøre noe med seg selv, sier Brenna.

Foreløpig har SALUTT fokusert på utesteder sentralt i Oslo sentrum. Planen er å utvide til større deler av sentrum.

- Målet er at dette om noen år skal bli en del av Oslo kommunes arbeidsform, sier Brenna. Du kan lese mer om prosjektet her.

Du kan klikke på bildet for å se en større versjon. Foto: (Ipsos)


Lik dittOslo på Facebook og få flere nyheter fra hovedstaden!

HTML EMBEDNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.