*Nettavisen* Økonomi.

Nå kommer boligsvaret

Foto: (Montasje)

Ekspertene venter boligfall. Meglerne frister med oppgang.

02.03.09 10:09

Klokken 11. mandag legger eiendomsmeglerbransjen fram prisstatistikken for februar. Samtlige økonomer i Norge har varslet at boligmarkedet skal ned i 2009, og Statistisk sentralbyrå (SSB) tror ikke på en bedring før ut i 2010.

NA24 - din næringslivsavis

Men hos eiendomsmeglerne er ikke stemningen like dyster. I innkallelsen til pressekonferansen er temaet: «Markedet i positiv retning».

Det kan altså se ut som den overraskende prisveksten fra januar kan fortsette.

Bildet støttes opp av statistikken som Obos har publisert mandag formiddag. Her viser tallene en prisoppgang på 4,7 prosent fra januar, mens fra februar 2008 til februar 2009 er prisene ned 7,2 prosent.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris hos Obos ligger nå på 27 640 kroner, mot 26 404 kroner i januar.

Overraskende vekst
Da januartallene ble lagt fram ble de fleste, inkludert leder for Norges eiendomsmeglerforbund Christian Dreyer, tatt på sengen av en prisvekst på 4,8 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner var prisveksten på beskjedne 0,8 prosent, men dette var likevel langt mer enn det de fleste ventet.

Jeg må si jeg var overrasket over dagens tall. De var sterkere enn jeg hadde ventet, sa Dreyer til NA24 da januartallene ble lagt fram 2. februar. Men Dreyer var klar på at prisoppgangen var langt fra garantert å vare.

- Med en så kraftig oppgang i januar, kan man fort få en korreksjon nedover i februar, kommenterte Dreyer.

Bedre for boligbygger
BWG Homes, som blant annet eier Block Watne og Hetlandhus i Norge, hadde en markert bedre ordreinngang i februar enn i januar. Ordreinngangen økte med hele 53,9 prosent i perioden. BWG Homes hadde likevel en samlet netto ordreinngang i februar på 257,1 millioner kroner mot 327,5 millioner i februar 2008. Det er en reduksjon på 21,5 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ned og ned
SSB er enda mer pessimistiske og venter et fall i 2009 på 12,1 prosent, og at fallet fortsetter i 2010 med en nedgang på 2,1 prosent. Først i 2011 forventer tallknuserne i SSB at prisene vil vise en bedring, men da med en moderat vekst på 3,5 prosent.

Heller ikke sentralbanksjef Svein Gjedrem er videre positiv til utviklingen i boligprisene. I et intervju med NA24 i forkant av sin årstale den 12. februar gjorde Gjedrem det klart at boligprisene vil fortsette å falle videre.

Klokken 11. i formiddag kommer den siste statistikken som viser om markedet retter seg etter økonomens spådommer.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.