NA24.no

Foto: Erik M. Lieungh (Finnmarken)

Nå kommer de falske fakturaene

Sist oppdatert:
Svindelen er i full gang - og det er helt lovlig.

VADSØ (Finnmarken): Malermester Hans-Jacob Bønå i Vadsø har blitt forsøkt svindlet.

Nå advarer Bønå næringslivet i regionen mot det han karakteriserer som kjeltringstreker.

Malermester Hans-Jacob Bønå ble i forrige uke forsøkt svindlet. Han mottok en tilsynelatende harmløs faktura, som viste seg å være, det malermesteren karakteriserer for, juks og fanteri.

- Dette er kjeltringstreker fra ende til annen. De sender ut tusenvis av noe som ser ut som en faktura på 5000 kroner. Men organisasjonsnummeret stemmer ikke, det har jeg sjekket, sier Bønå til Finnmarken.

Ikke ulovlig
Det er Dinedistrikter.no, som i disse dager pumper ut fakturalignende brev til flere bedrifter. Men det som ser ut som en betalingsfrist på fakturaen er egentlig en registreringsfrist. De markedsfører seg også som Dinedistrikter.no, som kanskje kan forveksles med Dittdistrikt.no, et annet sted hvor bedrifter kan registrere seg.

Men dette er ikke et nytt fenomen. For et par år siden ble Dinedistrikter.no anmeldt for samme forhold. Da ble det klart at tilbud på fakturablanketter ikke er ulovlig, og kan derfor ikke rammes av straffeloven.

- Rett skal være rett
Malermesteren vet at det ikke nytter å anmelde. Selv har han sendt en krass e-post til utsenderen av fakturaen.

- Jeg synes det er drøyt. Jeg mener at i næringslivet skal rett være rett og vi skal behandle hverandre redelig. Dette er bare sleipt og råttent gjort.

Han forteller at han ikke gikk på «limpinnen» denne gang, men ser for seg at strategien til utsenderne er at tilbudet skal havne hos en ferievikar som kanskje ikke har like god oversikt over innkomne fakturaer.

- Ja, dette er utspekulert. Jeg håper at næringslivet i regionen vår nå blir oppmerksom på at det er svindelforsøk på gang, og at de alle sjekker fakturaene sine nøye, sier malermesteren.

- Ikke ulovlig
HSH er hovedorganisasjonen for handel og tjenester i Norge og organiserer virksomheter innen varehandel, kunnskap, teknologi, reiseliv, service, helse, utdanning, kultur og frivillighet. De har arbeidet tett på Dinedistrikter.no tidligere.

- Faktisk så ble en annen gruppe som opererte under navnet Dinedistrikter.no dømt for noen år tilbake. Da var det snakk om rundt 25 millioner kroner de hadde tjent på denne type fakturalignende utsendingene, forteller Hans Tore Bjerke i HSH til Finnmarken.

Han forklarer at det ikke er ulovlig.
- Det er ikke en faktura, det er et tilbud. Den rammes ikke av straffeloven. Han som står bak det er en dømt både i lagmannsretten og i Høyesterett for å ha sendt ut lignende tilbud til personer som har trodd at dette har vært en faktura, forteller Bjerke.

Han bekrefter malermesteren i Vadsø sin teori på at det sendes ut i ferier for å møte ferievikarene.

- Vi ser at de sender ut i feriene, og de vet at det er en god del selskaper som har ferievikarer som har problemer med å få fullstendig oversikt over regnskapet, sier Bjerke.

Denne saken er levert av Finnmarken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere