NA24.no

Nå kommer feriepengene

Sist oppdatert:
Vi har aldri fått så mye feriepenger. Se hvor mye som er på vei.

I gjennomsnitt får hver av oss utbetalt nesten 40.000 kroner i feriepenger i juni. Til sammen betyr det 107 milliarder kroner inn på konto.

NA24 - din næringslivsavis

Det viser beregninger fra CreditInform.

Mer å rutte med
Økningen er på hele 5,7 prosent, og det er langt mer enn økningen i den samlede prisveksten siste 12 måneder.

– Det betyr at landets 2,7 millioner lønnsmottakere vil ha mer penger å rutte med i ferien i år enn i fjor, sier direktør Gabor Molnar i CreditInform i en pressemelding.

Feriepengene har økt fra 99 milliarder kroner i 2006 til mer enn 107 milliarder i år. Økningen på over åtte prosent skyldes blant annet høyere gjennomsnittslønn generelt over hele landet, samtidig med at arbeidsledigheten har ligget på et lavt nivå det siste året.

- Betal gjeld
I fjor fikk den gjennomsnittlige lønnsmottaker 37 691 kroner i feriepenger. I år er summen 39 844 kroner.

– Dette inkluderer jo også folk som er i deltidsarbeid, så mange får utbetalt langt mer enn gjennomsnittsbeløpet. Folk får litt ekstra å kose seg med i ferien, sier Molnar.

Han oppfordrer folk som sliter økonomisk til å bruke deler av feriepengene til å nedbetale gammel gjeld for å komme seg mer ovenpå.

– Det er flere som sliter med å bli kvitt betalingsanmerkningene. Også de som vet at de får restskatt har nå mulighet til å sette av penger.

Mer betalt ferie
En viktig årsak til at vi får utbetalt langt mer i feriepenger nå enn for få år siden, er innføringen av den femte ferieuken for de fleste arbeidstakere. Feriepengene skal nemlig dekke all ferie vi tar ut i løpet av året. De som har fem uker ferie, får 12 prosent av bruttolønnen i feriepenger. Da alle hadde fire ferieuker, var feriepengegrunnlaget 10,2 prosent.

Fremdeles har rundt to av ti arbeidstakere fire uker pluss en dag. Resten har fem uker ferie, ifølge beregninger fra LO.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere