*Nettavisen* Økonomi.

Nå kommer forsikringsflommen

Her har elven Opo tatt med seg tre hus. Foto: Jan Kåre Ness (NTB scanpix)

Skademeldingene renner inn, og forsikringsselskapene spår utbetalinger av millionbeløp i flere enkeltsaker.

30.10.14 10:47

Uværet som har herjet de siste dagene har ført til at meldingene om skader renner inn hos forsikringsselskapene. De venter skaderush de kommende dagene, skriver Bergensavisen.

Onsdag har forsikringsselskapet Frende fått inn meldinger om rundt 50 skader på Vestlandet som følge av været.

Se flere flombilder nederst i saken

Venter skaderush
– Vi antar tallet vil stige en del når folk kommer hjem fra jobb og når folk reiser på hytten i helgen og får tatt den i nærmere øyesyn. En kan godt si vi venter et skaderush, sier kommunikasjonsansvarlig i Frende Forsikring, Heidi Tofterå Slettemoen.

NETTAVISENS VÆRBLOGG:Holder deg oppdatert på været

150 meldinger til Gjensidige
Informasjonssjef hos Gjensidige forsikring, Arne Voll, forteller at de foreløpig har fått melding om over 150 skader etter ekstremværet på Vestlandet. Omfanget ventes å øke betydelig.

– Bare i løpet av natten og de første timene i dag onsdag klokken 14.00 har Gjensidige fått meldt 72 skader fra Hordaland og 45 i Sogn og Fjordane. Det er også meldt om 26 skader i Møre og Romsdal og 12 i Rogaland, sier Arne Voll, informasjonssjef i Gjensidige.

Klikk på bildet for å forstørre.

Informasjonssjef hos Gjensidige forsikring, Arne Voll, forteller at de foreløpig har fått melding om over 150 skader etter ekstremværet på Vestlandet. Foto: Gjensidige

Skadeomfanget er stort, og det er meldt om mange typer skader som følge av oversvømmelse, jordskred og tilbakeslag fra kloakkrør. Bolighus er tatt av elver, det er vanninntrenging i bolighus og fritidsboliger, mange kjellere er fylt til randen av vann, næringsbygg er rammet, og det er skader på landbrukseiendommer og utmark. I tillegg er flere hageanlegg og veier skadet.

Venter flere
Det er også meldt om nærmere ti skader på biler og garasjeanlegg. I tillegg er i underkant av ti campingvogner og hytter skadet. Etter hvert som vannet synker og skadeomfanget blir mer klart, venter Voll at antall meldte skader vil øke de neste dagene.

– Det er umulig å fastslå hvor store disse skadene er, men oppsummert så er det mange skader og store materielle ødeleggelser. Fokus nå er å hjelpe alle de som trenger det, så får vi komme tilbake med erstatningssummer senere, sier Voll.

Han mener det vil være snakk om mange skader fra 100 000 kroner og oppover, og at mange nok har høye prislapper.

Snakker millionbeløp
Hos forsikringsselskapet IF har også skademeldingene begynt å tikke inn, og kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz regner med det vil fortsette de kommende dagene.

Fakta

Gode råd ved flomfare

Så langt har de på Vestlandet mottatt mellom 15 og 20 skademeldinger på privathus, og mellom fem og seks på bedrifter, overnattingssteder og boligsameier. Her er det snakk om noen skader i overkant av 200 000 kroner, men også flere der det er snakk om millionbeløp.

– Det vil nok ta noen dager før vi får fullstendig oversikt. Men det er klart at vi snakker veldig store summer når hele husear blitt tatt.

Vann i kjelleren vil også fort koste noen hundre tusen.

– Om man må rive opp og bygge nytt bad, koster det litt i overkant av 200 000 kroner, sier Clementz for å illustrere.

Selskapet har også fått inn en del meldinger om biler og campingvogner som er skadet.

– Vi er nå inne i en fase der vi prøver å få et overblikk over situasjonen. Noen trenger kanskje nødhjelp etter å ha måttet forlate husene sine.

Han mener at slike hendelser på generelt grunnlagt ikke får noe å bety for forsikringspremier på kort sikt. Men med mer og mer ekstremvær kan forsikringsprisene påvirkes i et lengre tidsperspektiv.

Følgeskader
– Vi får en jevn strøm med skademeldinger i forbindelse med flommen. Så langt er det vanskelig å anslå hvor mye vi er kommet opp i, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i forsikringsselskapet Tryg.

Fakta

Gode råd ved flom

I tillegg til flomskader som vann i kjellere eller hus som er skadet eller ødelagt, er det også snakk om følgeskader.

– For eksempel bedrifter som får avbrudd på grunn av stengte veier, strømbrudd eller andre ting, utdyper Irgens.

Selskapet har ikke oversikt over omfanget ennå, men sier at utbetalingene er ventet å variere fra noen tusen kroner til flere millioner kroner per skadetilfelle.

– Forsikring av hus i skadeutsatte områder vil alltid være gjenstand for en individuell vurdering, og en flom som den vi nå har hatt, vil kunne innvirke på forsikringsprisen; altså gi dyrere forsikring. Men det er for tidlig å si noe om dette nå, opplyser Irgens.

Store forsikringssummer
Forsikringsselskapet har selv fått oppleve vannet tett på, da deres kontor på Voss har fått kjelleren full av vann.

– Nå konsentrerer vi oss om å hjelpe dem som trenger det mest. Å måtte flytte ut av hjemmet sitt er ikke særlig greit. Det vi er mest glade for er at det foreløpig ikke er meldt om personskader, fastslår han.

DNB Skadeforsikring har så langt fått inn tre saker, men peker på at det er vanlig at det kommer flere saker inn i etterkant av slike hendelser som denne.

– Det er snakk om flomskader på bolig, men foreløpig er ikke skadene taksert, sier skadeleder Anne Stine Eger Mollestad. Hun avviser at forsikringsprisene vil kunne øke i de rammede områdene som følge av denne hendelsen isolert.

Klikk på bildet for å forstørre.


Les flere saker i Bergensavisen


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.