*Nettavisen* Økonomi.

Nå kommer rentedommen

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Rentehoppet rykker nærmere...

23.09.09 13:45

Ingen av ekspertene tror at sentralbanksjef Svein Gjedrem kommer til å røre styringsrenten som ligger på 1,25 prosent.

Men i de siste månedene har det kommet stadig nye tegn som taler for at oktober er måneden hvor renteskruen kan strammes til igjen.

Ledigheten ser ikke ut til å stige så markert som mange fryktet i vinter. Samtidig er det klare tegn til at norske husholdninger har fått optimismen tilbake, noe som reflekteres i detaljhandel, kredittvekst og et boligmarked som igjen nærmer seg toppen.

Da rentebanestrategien ble lagt frem i juni sa Norges Bank at renten kan bli økt tidligere dersom den positive utviklingen fortsetter.

HTML EMBED
FÅ RENTEDOMMEN DIREKTE:PÅ MOBILEN

- Vi er i en gjeninnhentingsfase
Økonomene i Handelsbanken tror på renteheving, men ikke før i oktober.

- Vi tror vi ikke sannsynligheten for heving i dag er null, men den er liten nok til å ikke være vårt estimat. Økonomien er nå i en gjeninnhentningsfase. Det har vært en god eller mindre dårlig utvikling den siste tiden i en rekke viktige makroindikatorer, skriver makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken i et notat.

Syed tror ikke Norges Bank ønsker å forhaste seg, og at de vil vente med heving til det kommer enda flere indikasjoner. Dette tror han Svein Gedrem & co kommer til å varsle tydelig i meldingen etter møtet i dag.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Norges Bank har etter hvert fått tradisjon for å nokså klart signalisere renteendring i forkant av selve endringen, enten ved rentemøtet måneden før eller ved andre taler og uttalelser. Riktignok uttalte Norges Bank sist at renten kan heves tidligere enn anslått i Pengepolitisk Rapport, men vi tror de hadde uttalt seg enda klarere hvis renteheving denne måneden var veldig sannsynlig, mener Syed, og legger til: - Merk at dette er det vi tror vil skje i dag, ikke hva vi mener bør skje.

Advarer mot kronehopp
Analytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets fremhever at de løpende nøkkeltallene for norsk økonomi stort sett har vært gode og at arbeidsmarkedet har utviklet seg sterkere enn ventet.

- På den annen side går sentralbanken normalt mer gradvis frem. I tillegg har internasjonale renter falt og renteforskjellen mellom norske og internasjonale renter har dermed økt. Dette er trolig en medvirkende årsak til at kronen har styrket seg. Dette er faktorer som taler for å holde renten uendret. Det er også hva både vi og konsensus venter, skriver Viland.

Hun legger til at heller ikke markedsprisingen indikerer forventninger om en renteheving på dette møtet, og sier at dersom sentralbanken likevel setter renten opp i dag vil kronen styrkes, og at den også vil kunne styrke seg dersom det kommer klare signaler om renteheving i oktober.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Begrenset handlingsrom
- Hensyn til nettopp kronens utvikling er en viktig årsak til at vi kun venter små og gradvise rentehevinger det neste året. Vi forventer at internasjonale styringsrenter holdes uendret det neste året og dermed synes handlingsrommet til Norges Bank begrenset. Om forskjellen mellom norske og internasjonale renter blir for stor, vil vi kunne se en markant kronestyrkelse. En slik utvikling vil ramme norsk eksportindustri som fra før av sliter med relativ lav etterspørsel som følge av den internasjonale nedgangskonjunkturen.

NHO advarte i forrige uke om at en for tidlig renteøkning vil ramme norske eksportbedrifter.

- Nå må vi unngå særnorsk renteøkning. Utsiktene på arbeidsmarkedet vil kreve moderasjon i vårens lønnsoppgjør, og ikke minst et statsbudsjett for 2010 som ikke gir for sterk stimulans til innenlandsk etterspørsel og dermed en særnorsk økning i styringsrente, sa sjeføkonom Tor Steig i NHO i forrige uke.

Les mer:Frykter høyere rente

Fire venter oktober-økning
Ifølge økonomene i 11 storbanker kommer renten til å bli satt opp før nyttår, men de tror ikke dette kommer før oktobermøtet i Norges Bank. Fire av økonomene tror renten blir hevet samtidig med publiseringen av nye prognoser for økonomien til 2012 i oktober.

Like mange mener sentralbanken vente til desembermøtet. De resterende tre tror renten vil ligge flatt ut året, og at den første økningen kommer i løpet av første halvår 2010. Det viser en sammenstilling TDN Finans har gjort.

HTML EMBED
FÅ RENTEDOMMEN DIREKTE:PÅ MOBILEN

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.