NA24.no

Nå kommer rentehoppet

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Sentralbanksjefen og co sitter i møte. Klokken 14 kommer rentesvaret.

GRATIS OPPSETT: Følg rentemøtet på mobil

Nå skal Norges Bank dempe trykket i den feberhete økonomien.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem og co sitter i dag i rentemøte, og hva de bestemmer seg for får vi vite kl. 14.00.

NA24 - din næringslivsavis

Høykonjunktur
Da kommer beskjeden om at låntagerne må regne med å betale mer for boliglånet fremover. De viktigste forholdene som taler for økt rente i dag er et stadig strammere arbeidsmarked, en svakere kronekurs og rekordhøy vekst i økonomien.

For i høst har det kommet stadig nye tall som nok har gitt sentralbanksjefen sterke ønsker om å senke temperaturen. For nå øker gjelden i like raskt tempo som den gjorde under jappetiden. I tillegg var detaljomsetningstallene som kom denne uken sterke, og det bekrefter bildet om høye temperaturer i norsk økonomi.

Enighet om rentehopp
Mens det er stor enighet blant ekspertene om at det blir renteheving i dag, er det enda større spenning knyttet til hvilke signaler som kommer fra Norges Bank i dag. Vil den såkalte rentebanen bli hevet, og vil tempoet i å få opp renten bli økt, er det mange som venter spent på. Dette blir meldt i ordlyden fra Norges Bank, og hittil har man sagt at renten skal heves i «små, ikke hyppige skritt». Det mange økonomer spør seg om er om denne ordlyden nå vil endres til «små, hyppige skritt».

- Fra vår side er det liten tvil, våre forventninger tilsier at rentebanen vil bli hevet. Spørsmålet er hvilken takt de vil endre det til, sier analytiker Shakeb Syed i Handelsbanken til NA24.

Inflasjonsrapporten
De nye signalene kommer i «Inflasjonsrapporten 3/06» som sentralbanken publiserer samtidig som utfallet av rentemøtet. I denne rapporten forteller Norges Bank om hvordan de oppfatter situasjonen i norsk økonomi, samt hva slags strategi de planlegger for rentepolitikken frem til neste inflasjonsrapport.

- Vil ha raskere tempo
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener den sterke gjeldsveksten er signaler Norges Bank bør ta enda større hensyn til.

- Gjeldsveksten var langt høyere enn ventet, og norske husholdninger har aldri økt gjelden raskere. Sammen med en lang rekke indikasjoner vi har fått, så blir det klarere for meg at norsk økonomi verken trenger eller har godt av å ha en rente som ligger under det normale, sier Andreassen til NA24.

Andreassen forventer renteheving i dag, men han skulle gjerne sett raskere tempo fra Gjedrem.

- Vi venter at rentebanen justeres, men dessverre ikke nok. Det ville vært bedre å sette opp renten raskere nå, mener Andreassen.

Sjeføkonomen tror sentralbanken vil heve bankenes styringsrente en gang til i år, slik at renten ved utgangen av året ligger på 3,25 prosent.

- Men vårt poeng er altså at det er mulig å heve mer, enn det vi tror Norges Bank kommer til å gjøre, sier Andreassen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere