*Nettavisen* Økonomi.

Nå kommer skattepengene

Foto: Paul Weaver (Paul Weaver - Nettavisen)

Mandag kommer skattepengene. Sjekk ut hva vi bruker pengene til.

24.06.12 19:07

Mens feriepengene i hovedsak skal brukes på ferie, går mesteparten av skattepengene rett i sparegrisen. Dette kommer fram i en undersøkelse som Respons Analyse har utført for Star Tour.

Feriepengene skal halvparten av oss bruke på ferie. Skattepengene vil én av fire spare. Bare 20 prosent skal bruke skattepengene på ferie eller betale løpende regninger.

De flinkeste sparerne finner vi i Nord-Norge. Der skal mer enn én av tre spare skattepengene. I Hedmark og Oppland er det til gjengjeld bare 12 prosent som vil sette skattepengene i banken.

Kommunikasjonsdirektør Lena Petersson i Star Tour konstaterer at nordmenn i stadig større grad prioriterer å bruke penger på ferie og opplevelser.

- Selv under finanskrisen i 2008 sto hovedferien fjellstøtt. Det er heller ny bil eller oppvaskmaskin som blir satt på vent. Mye av pengene som blir spart kommer nok også til å gå til fere, tror hun.

Hvordan du bør bruke pengene du får i juni avhenger av økonomien din, mener forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

- Generelt sett synes jeg at i hvert fall en del av feriepengene bør brukes til ferie. Skattepengene bør brukes litt mer fornuftig, som for eksempel til å bygge opp en buffer, spare eller nedbetale gjeld. Husk at juni er den måneden i året da du har muligheten til å bygge deg opp et godt økonomisk fundament, minner hun om.

Brukes slik
Slik bruker nordmenn skattepengene, ifølge Star Tours undersøkelse:

1. Spare i bank (25 prosent)

2. Reise på ferie (21 prosent)

3. Betale løpende regninger (18 prosent)

4. Pusse opp huset (11 prosent)

5. Kjøpe klær (6 prosent)

6. Betale ned på forbrukslån (6 prosent)

7. Betale ned på huslån (6 prosent)

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.