*Nettavisen* Økonomi.

Nå kommer tallet verden venter på

Foto: SCOTT OLSON (AFP)

Når ledighetskøen runder hjørnet vet du at økonomien er i trøbbel.

05.06.09 13:01

Klokken halv tre kommer rapporten for den amerikanske sysselsettingen utenom jordbruket. Dette regnes av mange som månedens viktigste makrotall

NA24 - din næringslivsavis

Det er ventet at de amerikanske myndighetene vil gi beskjed om at 500.000 arbeidsplasser gikk tapt i mai, ifølge økonomer MarketWatch har forhørt seg med.

Dette vil i så fall gi en arbeidsledighet på 9,2 prosent opp fra 8,9 prosent i april. Noe som er det høyeste nivået siden september 1983.

Dersom tallknuserne får rett vil dette være den andre måneden på rad som sysselsettingsfallet minker. Det vil i så fall også være det minste månedsfallet siden oktober.

- Et tap av så mange jobber er ille, men vil bli sett på som et tegn på at de tunge børene for økonomien og arbeidsmarkedet virker å lette noe, sier Steven Cochrane hos Moody's Economy.com, ifølge Associated Press.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Verste på 60 år
Med en ny halv million ledige har resesjonen så langt kostet over 6,2 millioner amerikanske arbeidsplasser, 4,44 millioner jobber vil ha forsvunnet siden oktober, største prosenttap på over 50 år og det vil være den syvende måneden på rad der en halv million eller flere mister jobben.

Det største fallet i sysselsettingen siden krisen inntraff kom i januar, da 741.000 arbeidsplasser ble visket bort. Man må helt tilbake til 1949 for å finne et verre månedstall.

De med arbeid rammes
Foruten de som har mistet jobbene sine er det også mange millioner som har arbeid, men som har blitt tvunget til å redusere stillingsprosenten. Med den stigende ledigheten har også de med arbeid færre kort på hånden når det kommer til lønnsforhandlinger.

Siden oktober har inntektene i privat sektor falt med rekordhøye fem prosent på årlig basis siden oktober, noe som skviser husholdninger som i tillegg har fått større problemer med å få kreditt, ifølge MarketWatch.

Spor av bedring
I første kvartal falt sysselsettingen med 700.000 i måneden i snitt, mens tallet minket til 539.000 i april.

«Faktisk, i all vesentlighet har alle arbeidsmarkedsindikatorer vist bedring relativt til april», skriver økonomer hos Goldman Sachs som venter et fall på 475.000, ifølge MarketWatch.

Noen prognoser viser at sysselsettingen vil falle med et snitt på en halv million per måned i inneværende kvartal for så å bli halvert i årets siste kvartal, ifølge Associated Press.

Men selv om sysselsettingstallene bedrer seg vil selskapene sannsynligvis være tilbakeholdne med å ansette nye frem til de føler at den økonomien igjen er i en stabil vekstfase.

Før krisen inntraff måtte man tilbake til 1974 for å finne en måned der ledigheten falt med en halv million eller mer.

«Vi fortsetter å tro at arbeidsledighetsraten vil stige godt inn i 2010, og nå toppen rundt 10,6 prosent», melder økonomer hos Wachovia, ifølge MarketWatch.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag