NA24.no

Nå koster euroen 10 kroner

Foto: Illustrasjonsfoto (Shutterstock)
Sist oppdatert:
Elleville tilstander i valutamarkedet.

Et meget stille marked fører til at kronen for alvor stuper mot euroen. Det er ingen god nyhet for importører eller valutalåntakere.

NA24 - din næringslivsavis

Julaften koster en euro hele 10,16 kroner på det meste. Aldri har en sett maken.

30 prosent dyrere
Nå har også valutaen brutt den magiske grensen mange har fryktet. Importører som i hele desember har solgt unna varelageret sitt til spottpris, gruer seg mer enn noen gang til å fylle opp butikken igjen.

LES MER OM KRONEKOLLAPSEN:
Prissjokk på juleferier
Jubler over kronekollaps
Frykter ikke kronekollaps

Det fordi de nå blir nødt til å kjøpe inn varer til en pris som grunnet valutakursen blir hele 30 prosent dyrere enn i sommer. Da kostet en euro 7,8 kroner.

- Det skal veldig lite til av kjøp og salg for at den flytter seg med så lite omsetning der er nå i jul og nyttår. Det er også en hvis salgsinteresse. Det virker som om det er få innenlandske aktører som ønsker å kjøpe noe særlig nå, sa Nordeas sjeføkonom Steinar Juel til NA24 på mandag.

Økte priser?
Og det kommer virkelig til syne på det som kanskje er den roligste dagen av dem alle - julaften.

De fleste forventer imidlertid at kronen skal styrke seg igjen på nyåret. Derfor vil heller ikke valutaendringen med det første slå ut i økte priser, men etter hvert vil importørene bli nødt til å sende litt av kostnaden over på oss forbrukere.

- I første omgang vil ikke den svake kronen slå ut i økte priser på varene vi importerer. Det er blant annet fordi vi kommer fra en periode hvor dollaren, som vi handler mest i, har vært nede i rekordlave nivåer over lengre tid. Den var nede på 4-tallet, sa Ole Jakob Ytterdal, kommunikasjonssjef i Varner-Gruppen, til NA24 i forrige uke.

Jubler over kronekollaps
Knut Sunde i Norsk Industri er positiv til kronefallet.

- Svakere krone gjør at varene vi produserer blir billigere for utlendinger. På kort sikt får man bedre betalt for eksporten. Men det at veldig mange bedrifter har terminkontrakter gjør at svak kronekurs bare gradvis kommer inn på bunnlinjen. Det er imidlertid ingen tvil om at svak kronekurs i sum er en fordel for industrien. Det er en mager trøst i disse dager, sa Sunde til NA24 i forrige uke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere