Nå kutter bankene også

Noen kutter hardere enn Gjedrem. Spar tusenlapper på boliglånet.

04.02.09 16:38

Norges Bank kutter styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 2,5 prosent. Det ble bestemt på onsdagens rentemøte.

Les mer her: Kutter renten igjen

Norges Bank har med denne reduksjonen satt ned styringsrenten med til sammen 3,25 prosentpoeng siden oktober i fjor.

Det betyr at en låntaker som har én million kroner i lån, slipper med 32 500 kroner mindre i årlige renter, hvis banken har kuttet utlånsrenten like mye som Norges Bank har kuttet styringsrenten.

NA24 - din næringslivsavis

Bare 18 minutter etter Gjedrem satte ned styringsrenten, varslet Skandiabanken at banken kutter renten.

- Skandiabanken setter ned renten på utlån og innskudd med inntil 0,60 prosentpoeng. Rentekuttet skjer som følge av nedgangen i prisen på penger i markedet, heter det i pressemeldingen.

Kutter mer
For nye lån gjelder nye rentebetingelser fra og med torsdag 05.02.09. For innskudd, kreditter og eksisterende lån vil nye rentebetingelser gjelde fra og med 19.03.09.

Ny effektiv rente for boliglån på 80 prosent av boligverdien blir 5,05 prosent, ned 0,6 prosentpoeng.

Effektiv rente på brukskonto senkes med like mye til 2,55 prosent.

Storebroren i det norske bankmarkedet, DnB Nor, vil ikke være mye dårligere. Det tok under en halvtime fra beskjeden om rentekuttet fra Norges Bank kom, til storbanken varslet at den også setter ned sine utlånsrenter.

- DnB NOR reduserer sine renter på boliglån og sparekonto for personkunder med inntil 0,50 prosentpoeng. Beste boliglånsrente i DnB NOR innenfor 75 prosent av verdigrunnlaget blir etter dette 4,10 prosent, melder banken.

Underbruket Postbanken fulgte opp litt senere onsdag ettermiddag med det samme rentekuttet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Markant fall i rentene
Bakgrunnen for rentereduksjonen er et markant fall i markedsrentene og forventninger om ytterligere nedgang etter dagens rentebeslutning i Norges Bank.

- Utviklingen i pengemarkedsrentene er viktig for vår rentesetting. Vi har hele tiden sagt at vi skal være raske med å sette ned renten når pengemarkedsrenten faller. Den siste tiden har vi sett en markant nedgang i markedsrentene. Samtidig er det klare forventninger om at rentenivået skal videre ned i tiden som kommer. Derfor reduserer vi våre renter med 0,50 prosentpoeng, sier konserndirektør for Personmarked i DnB NOR, Åsmund Skår.

Rentereduksjonen for nye lån gjelder fra 10. februar. For eksisterende lån og innskudd gjelder de nye vilkårene fra 10. mars.

Kutt i Nordea
Norges nest største bank trengte litt mer betenkningstid, men like før klokken 15. kom meldingen om at også Nordea kutter renten.

Nordea kutter i likhet med DnB Nor renten med inntill 0,5 prosentpoeng.

- Etter endringen er nominell rente 4,15 prosent på et boliglån på to millioner kroner til Fordel Pluss-kunder innenfor 80 prosent av verdigrunnlaget, skriver Nordea i pressemeldingen.

HTML EMBED
DISKUTÈR HER:Kutter bankene nok?

Også i Sparebank 1 Nord-Norge kuttes renten. Banken følger beslutningen til Norges Bank og kutter renten med 0,50 prosentpoeng. Dermed har banken kuttet renten med 3,65 prosent siden slutten av oktober.

Det beste lånet i Sparebank 1 Nord-Norge har dermed en rente på 4,15 prosent.

Men denne renten stiger
Dagens beslutning om å kutte renten med 0,5 prosent var ikke nok til å tilfredsstille markedet.

- Vi ser at de korte rentene stiger cirka 20 punkter nå, renteforventningene stiger omtrent like mye og kronen styrker seg markant, sier Shakeb Syed i Handelsbanken Markets til NA24.

Økonomen mener dette er klare tegn på at markedet ikke likte beslutningen. Syed mener kuttet var som ventet, men tror Norges Bank overvurderer krisepakkenes virkning.

- Dette blir spekulasjoner, men det vil ikke overraske meg om Norges Bank overvurderer stimulanseffekten av bankpakken. Vi tror økonomien trenger mer stimulans enn det Norges Bank forutsetter, og tror fortsatt på en rentebunn på 1,5 prosent, sier Syed videre.

Les mer her: Denne renten stiger

Spar tusenlapper
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over17.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag