*Nettavisen* Økonomi.

Nå ligger BitTorrent-klienter tynt an

Foto: (Teknofil)

Banebrytende dom kan bety slutten for flere populære fildelingsverktøy.

28.10.10 12:26

[Teknofil.no]: Onsdag falt det som kan bli en historisk dom i New York.

Føderale myndigheter slo da fast at fildelingsprogrammet Limewire er ulovlig og må stenges umiddelbart og på permanent basis.

Limewire var verdens første klient for fildeling direkte mellom brukere, såkalt peer-to-peer (P2P), og har også vært den mest brukte.

Juridisk gråsone
P2P-nettverk for fildeling har lenge befunnet seg i en juridisk gråsone.

Siden ingen sentral aktør står bak og organiserer fildelingsnettverket, har ikke rettighetshaverene hatt noen målskive for sine søksmål, slik de hadde med eldre fildelingstjenester som Napster.

Dette har vært en torn i øyet for rettighetshavere, som har måttet sitte og se på at musikk, film og programvare distribueres fritt over nettet.

En ny undersøkelse fra Sandvine anslår at så mye som 40 prosent av data som sendes over nettet i Europa er P2P-trafikk, hvorav det aller meste er piratkopiert materiale.

Les også: Slik bruker du Frostwire og Bittorrent

Selv om hver enkelt bruker av P2P også bryter loven når de deler piratkopiert materiale, er de relativt anonyme og vanskelig å spore.

Det har dessuten vært tidkrevende – og ikke minst upopulært – å saksøke enkeltpersoner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Rettighetshavernes nye strategi har derfor vært å saksøke selskapene som lager programvaren som gjør det mulig å koble seg på fildelingsnettverkene. Dette har vært en juridisk nøtt, siden programmene også kan brukes til lovlige formål, men nå har altså retten slått fast at et program som Limewire bryter loven.

– Limewire har med viten og vilje oppfordret brukerne til rettighetsbrudd. Programmet deres har i overveldende grad blitt brukt til rettighetsbrudd. Og de har vært klart over de omfattende rettighetsbruddene brukerne har gjort, heter det i rettskjennelsen.

Musikkbransjens rettighetsorgan RIAA mener at LimeWire har kostet dem milliarder av dollar i tapte inntekter. De holder grunnlegger og daglig leder i selsskapet, Mark Groton, personlig ansvarlig, noe retten har sagt seg enig i.

Klikk på bildet for å forstørre.

Et vendepunkt
Rettighetshavere gnir seg nå i hendene etter det som kan bli et vendepunkt i kampen mot piratvirksomheten.

Når man først har slått fast at Limewire er ulovlig, er det fritt frem for å saksøke annen programvare av samme sort. Dermed rettes trolig siktene nå mot den store, stygge ulven Bittorrent, som er verdens desidert største kanal for piratkopering.

Populære programmer som uTorrent, Vuze og Transmission er spesifikt nevnt i rettskjennelsen mot Limewire, og er definert som lignende programvare.

Den norske nettleseren Opera har også innebygget bittorrentklient, men selskapet har ingen planer om å ta bort denne funksjonaliteten:

– Vi har ikke noen søkefunksjonalitet eller annen måte å fremskaffe torrentinnhold på, og vi oppfordrer heller ikke til nedlastning av ulovlig innhold. Vi tenkte oss godt om når vi introduserte bittorrent i Opera for flere år siden, og ser bare på dette som nok en måte å distribuere filer på, sier pressesjef Tor Odland til Mobilen.no.

RIAA har ikke villet uttale seg om sine fremtidige mål.

– Nå starter vi med å skru fra hverandre den massive piratkoperingsmaskinen som Limewire og Gorton har gjort seg søkkrike på, uttaler organisasjonen til Torrentfreak.

Les også: Slik prøver Bittorrent å gå under jorda

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag