NA24.no

Nå må nordmenn redusere forbruket

Sist oppdatert:
Stadig flere merker den økende renten på kroppen. En av tre må nå redusere forbruket.

Hyppige renteøkninger begynner nå å gjøre merkbare innhogg i lommebøkene til folk flest. En av tre sier de må redusere forbruket om Norges Bank setter opp renta på rentemøtet i dag.

Hittil i år har sentralbanken satt opp renta fire ganger, med til sammen ett prosentpoeng. Nye økninger er ventet i løpet av året. Det betyr kraftig økning i renteutgiftene for de med lån.

Hittil har ikke folk hatt særlige problemer med å takle høyere renter, men nå merker de at renteøkningene begynner å bite. SpareBank 1-undersøkelsen viser at 35 prosent av befolkningen må redusere forbruket hvis Norges Bank setter opp renta på nytt. I mars var det bare 16 prosent som svarte at de måtte redusere forbruket ved en renteøkning.

Endrer atferd
- Nå begynner renteøkningene å gjøre merkbare innhogg i folks privatøkonomi. Dermed oppnår Norges Bank akkurat det den vil, nemlig at folk må endre atferd. Resultatet er at forbruket dempes og låneiveren avtar, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

SpareBank 1-undersøkelsen viser også at langt flere enn før oppgir at økte renter påvirker privatøkonomien negativt. 26 prosent svarer at de har fått litt dårligere økonomi og 4 prosent har fått merkbart dårligere økonomi det siste året på grunn av høyere renter. Dette innebærer en fordobling siden mars, da henholdsvis 12 og 2 prosent svarte at de hadde fått litt eller merkbart dårligere økonomi.

Setter på bremsene
- Det er opplagt at nå begynner rentene å svi for de med store boliglån. Med lav prisstigning og god lønnsvekst har mange hittil ikke merket så mye til renteøkningene. Men stadige rentehopp gjør at folk nå setter på bremsene, sier Gundersen.

De som merker renteøkningene best er i første rekke unge med lav inntekt. Også barnefamilier med store boliglån merker at de har fått mindre å rutte med.

Gundersen er imidlertid ikke urolig.

- Norske husholdninger har fremdeles mye å gå på. En reduksjon av luksusforbruk vil for de aller fleste være mer enn nok til å ta unna renteøkningene, sier han til Nettavisen.

Hvordan gir den økende renten utslag i forbruket ditt? Kommenter under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere