NA24.no

Nå rammer krisen oss

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Arbeidsledigheten stiger og jobbene forsvinner.

Onsdag kom Norges Bank med oppdaterte prognoser på hvor hardt norsk økonomi rammes av finanskrisen. Og det var ikke lystig lesning.

NA24 - din næringslivsavis

Sentralbanken tror vi må slite med en arbeidsledighet over fire prosent i lengre tid. Ifølge de oppdaterte anslagene vil arbeidsledigheten stige fra et nivå på 2,6 prosent i 2008 til 4,25 prosent i snitt i år og videre til 4,75 prosent til neste år. Deretter vil ledigheten falle igjen - til 4,25 prosent.

Kraftig forverring
Dette er en kraftig oppjustering av estimatene Norges Bank kom med i forrige rapport - i oktober. Da trodde banken på en arbeidsledighet som ville bli 3,25 prosent i år og 4 prosent neste år.

- Utsiktene for veksten ute og hjemme er betydelig svekket siden oktober i fjor, skriver Norges Bank i sin Pengepolitiske rapport.

- Anslaget for veksten hos våre handelspartnere er kraftig nedjustert. Det bidrar til redusert aktivitet også i norsk økonomi og til lavere pris- og kostnadsvekst. Det er særlig norsk eksport som rammes av lavkonjunkturen ute.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

I tillegg skriver sentralbanken at oljeinvesteringene blir lavere enn anslått på grunn av lavere oljepris. Det hjelper heller ikke med krisepakker, skriver Norges Bank.

- Veksten i norsk økonomi understøttes av ekspansiv finanspolitikk, men samlet er det utsikter til at aktiviteten vil falle mer enn vi anslo i oktober.

- Nedtur hele 2009
BNP-anslaget for fastlands-Norge er justert kraftig ned i 2009, men er uendret i 2010. Norges Bank tror nå BNP for fastlands-Norge faller 1 prosent i år og at oppturen kommer neste år - da veksten blir 2,5 prosent.

Samtidig er prisanslagene nedjustert siden oktober. Konsumprisindeksen er forventet å bli 2 prosent både i 2009 og 2010. Dette er en kraftig nedjustering fra forrige estimat.

- Lavere prisstigning ute og redusert kapasitetsutnytting i norsk økonomi vil bidra til å dempe prisveksten. Nedgangen i energiprisene bidrar også til å holde prisveksten nede. Vi venter at lønnsveksten avtar og at produktiviteten tar seg opp, slik at bedriftenes kostnadsvekst reduseres. Lavere pris- og kostnadsvekst trekker isolert sett i retning av en lavere styringsrente, skriver Norges Bank.

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over 20.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere