NA24.no


KINESERNE REDDER ARBEIDSPLASSER: Hovedtillitsvalgt Terje Andre Hanssen er usikker på hva som hadde skjedd med jobbene i Elkem Solar hvis kineserne ikke hadde kjøpt selskapet fra Orkla.
KINESERNE REDDER ARBEIDSPLASSER: Hovedtillitsvalgt Terje Andre Hanssen er usikker på hva som hadde skjedd med jobbene i Elkem Solar hvis kineserne ikke hadde kjøpt selskapet fra Orkla. Foto: Espen Hjetland

Nå redder kineserne norske arbeidsplasser

Sist oppdatert:
Industristørrelse måtte gi opp i Kristiansand. Da kom et statlig, kinesisk investeringsselskap på banen.

- Jeg har ingenting negativt å si om våre eiere. Frem til nå har det bare vært positivt. Kineserne satser veldig på Elkem. Jeg er ikke sikker på om vi hadde vært her i dag hvis vi fremdeles hadde hatt norske eiere, sier hovedtillitsvalgt Terje Andre Hanssen ved Elkem Fiskaa i Kristiansand.

Bluestar kjøpte Elkem Solar i Kristiansand i 2011. Dette er et selskap som lager solsilisium til bruk i solceller.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

– Veldig tålmodige

Høsten 2011 måtte produksjonen opphøre på grunn av dårlig marked. Administrerende direktør Inge A. Grubben-Strømnes i Elkem Solar sier at eierne var svært tålmodige i denne perioden.

- Vi var vært igjennom en en tøff perioden, og lå nede i 2,5 år før vi startet opp igjen tidlig i 2014. Vi beholdt organisasjonen gjennom hele denne tøffe perioden, for vi har eiere som er veldig langsiktige og  tålmodige, og som hadde tro på at det gjaldt å holde ut. Når vi nå er igang igjen, så skal vi betale tilbake gjennom å levere, sier han.

De to er ikke alene om å lovprise kineserne. Associated Press skriver at pengesterke kinesere nå kjøper kriserammede europeiske bedrifter og gir dem midlene til å holde stø kurs.

Les også: Ferske NAV-tall viser økt arbeidsledighet i Norge

Les også: Tusenvis forsikrer seg mot arbeidsledighet

Les også: Tiltak mot arbeidsledighet blir sentralt i budsjettforhandlingene

- Tenker 30 - 50 år fremover

Fagforeningsleder Rui Riso, som representerer 41.000 bankansatte i Portugal, forteller at kinesiske oppkjøp ikke har skadet business i Portugal. Tvertimot:

- Bankene har holdt stø kurs, og det er hva vi ønsker i Novo Banco, en strategi basert på kontinuitet, sier han.

Og det er nettopp kontinuitet som Hanssen i Kristiansand verdsetter kineserne for.

- Våre eier, Bluestar, er et statlig industriselskap, og de tenker ikke fem år fram i tid, men 30 til 50 år. Det er langsiktig for kineserne, sier Hanssen.

Ny satsing

I en tid da mye av norsk næringsliv sliter, ønsker Elkem nå å gjenåpne den konkursrammede REC-fabrikken på Herøya i Porsgrunn og skape 70-80 nye industriarbeidsplasser.

HERØYA: Administrerende direktør Inge Grubben-Strømnes i Elkem Solar (til høyre) sammen med Olje- og energiminister Tord Lien (i midten) og administrerende direktør Espen Susegg i SIVA i forbindelse med lansering av nye planer for anlegget på Herøya. Grubben-Strømnes sier til Nettavisen at de er optimistiske med tanke på å starte produksjon, og at dialogen med Enova, Innovasjon Norge, Nav og lokale aktører som er viktige for å kunne starte produksjon, så langt er veldig positiv.


- Kineserne satser

Planen er at solsilisium fra Kristiansand skal videreprosesseres til ingot og blokk på Herøya, som igjen skal sendes til partnere i Asia for bruk i produksjon av solceller.

- Kineserne satser veldig på Elkem. Vi var skeptiske i begynnelsen, og ønsket jo å beholde selskapet på norske hender, men foreløpig har dette vært en suksesshistorie, sier hovedtillitsvalgt Terje Andre Hanssen.

Og det kan det trolig bli også andre steder i Europa.

- Utenlandske investeringer har blitt kjernevirksomhet for mange bedrifter, sier administrerende direktør Andre Loesekrug-Pietri i A Capital til AP. Det er et selskap i Beijing som investerer i utenlandske selskaper sammen med kinesiske partnere.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere