NA24.no

Nå regner det bonuskroner

Sist oppdatert:
Knallgode tider gir feite bonusutbetalinger i norske bedrifter. Men bonus er ikke nødvendigvis egnet for å belønne ansatte.

Samtidig med at Kongsberg Maritime la frem resultater for 2006, hadde toppsjefen Finn Hogne Kristensen en hyggelig nyhet til de ansatte, som ble takket for innsatsen og fikk en bonus på 5.000 kroner. Tilsvarende gjorde hele Kongsberg Gruppen.

NA24 - din næringslivsavis

Har du fått bonus? Er bonus en bra form for belønning?Si din mening nederst i saken.

Enda hyggeligere er det for ansatte i Ekornes. Resultatmarginen i 2006 gir en bonus til de ansatte tilsvarende en full månedslønn. Totalt tilsvarer dette 44,5 millioner kroner i 2006. Ekornes-ansatte er imidlertid vant med bonus, i fjor fikk de nemlig 33,6 millioner. Hos papirfabrikken Norske Skog på Skogn ble det utbetalt 12.000 kroner i bonus.

- Gledelig

- Dette er gledelig. Vi fikk et lite forvarsel under julebordet, men at det ble en hel månedslønn, ble vi ikke klar over før vi så børsmeldingen mandag, sier hovedtillitsvalgt Asbjørn Sjåstad ved Ekornes til Sunnmørsposten.

Men det delvis statseide industriselskapet, møbelfabrikken på nordvestlandet og papirfabrikken i Nord-Trøndelag er på langt nær alene om å la det regne bonuspenger over de ansatte.

Partnerne i de fire store revisjonshusene i Norge deler nær 800 millioner kroner i bonus. Hos Ernst & Young betyr det 5 millioner kroner i snitt til hver av de 70 partnerne. I PwC fikk de en snittbonus på 3,5 millioner kroner. Også i andre i finans- og konsulentnæringen har vært rundhåndet med bonusene sine i år. Sparebank1 Midt-Norge og Sparebanken Vest utbetalte rundt 30.000 kroner hver i bonus.

Men er bonus den beste måten å belønne de ansatte på?

Bra for enkle oppgaver
Professor Bård Kuvaas ved Handelshøyskolen BI har gjennomført en omfattende forskningsstudie for å kartlegge hvordan ulike lønnssystemer påvirker arbeidsprestasjoner, motivasjon og firmalojalitet blant medarbeidere med høyere utdannelse. Funnene slår hull på utbredte myter om effekten av bonussystemer.

- Det er mange forskjellige typer bonuser, og om bonuser er en bra måte å avlønne medarbeidere på, avhenger helt av hvilken type man har. Ekornes har et veldig kollektivt system, som har den fordel at det ikke skaper intern konkurranse og sjalusi, men det har heller ingen direkte incentiveffekter, sier han til NA24.

Ifølge ham er har individuelt orienterte bonuser potensial for å virke godt på oppgaver som er redusert til et fåtall enkle kriterier som er lette å måle. Utfylling av datakort, jordbærplukking og så videre. En bonus kan være en ekstra gulrot inspirere til økt innsats.

Misfornøyde kunder?
Men bonus brukes også på mer komplekse oppgaver som ikke så lett kan deles opp i enkle målbare størrelser, uten at vi vet hvordan det virker. Ifølge Kuvaas kan fastlønn da virke mer motiverende og prestasjonsfremmende enn størrelsen på individuelle bonusutbetalinger.

- Hvis du snakker om kompliserte produkter, vil du ofte se en effekt av oversalg med det resultat at kunden kan bli misfornøyd med oppfølgingen. Kvaliteten på salget avhenger jo ikke av hvor mange enheter man selger, men hvor lange relasjoner man etablerer med kunden, sier han.

Meglerbransjen innenfor aksjer og valuta har vært ekstremt lønnsom og NA24 har tidligere skrevet at i enkelte av meglerhusene er snittbonusen opp mot 10 millioner kroner og høyere. De ansatte i Stavanger Fondsforvaltning, som står bak Skagen Fondene, deler 151 millioner kroner i bonus etter nok et rekordår. Minstebonusen er over en million kroner.

- Inntektene til meglerhusene er sterkt knyttet til den enkelte ansattes kompetanse, da er det rettferdig at de får sin del av overskuddet, sier Per Broch Mathisen, sjef for Norges Fondsmeglerforbund.

- I meglerhusene kan det godt hende at de ikke har noe valg, annet enn å gi bonuser. Fordelen for bedriften er at det ikke blir noen faste kostnader. Ulempen er at de ansatte kanskje ikke vil jobbe der hvis det ikke var feite bonuser. Det er ikke noen forskning som viser at bonusene fører til bedre resultater i slike bedrifter.

Overskuddsdeling
Men også i mindre bedrifter rundt om i Norge betales det ut bonuser til ansatte som har bidratt til rekordtider. I Holmen Betong i Troms fikk de ni ansatte en bonus på drøye 40.000 kroner. Pluss en englandstur. I Alta-bedriften Polymefos får de ansatte i gjennomsnitt 50.000 kroner hver.

- I små bedrifter er det stort sett overskuddsdeling. Logikken bak er nærmest diametralt motsatt av individbaserte bonuser. Ved overskuddsdeling er det slik at om det går bra for bedriften går det bra for alle sammen, sier Kuvaas.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere