NA24.no

Nå sender han dine renter til himmels

Sentralbanksjef Øystein Olsen holder styringsrenten uendret. Men markedsrentene som er den som er viktige for deg og meg eksploderer 21,5 prosent.
Sentralbanksjef Øystein Olsen holder styringsrenten uendret. Men markedsrentene som er den som er viktige for deg og meg eksploderer 21,5 prosent. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Øystein Olsens sjokkbeskjed sprer seg som ild i tørt gress.

Alle tallknuserne ventet at Norges Bank ville senke styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Øystein Olsen valgte imidlertid å holde den uendret på 1,25 prosent.

Men det betyr ikke at dine renter er på stedet hvil.

Grunnen er at markedsrentene Nibor eksploderer opp.

Den viktigste, som har tre måneders løpetid, stiger vannvittige 21,5 prosent.

Dette er de rentene som er viktige for deg, da det er de som er grunnlaget for dine lån, for eksempel ved flytende rente på boliglån.

Onsdag ble renten fikset til 1,21 prosent. Torsdag klokken 12 er fiksen satt til 1,47 prosent. En oppgang på hele 0,26 prosentpoeng.

For din lommebok får det altså enda større effekt enn om Norges Bank hadde satt opp renten med 0,25 prosentpoeng.

Klokken 12 hver dag blir Nibor fikset. Renten bykser til himmels etter sjokkbeskjeden.

Alle påvirkes
Nibor er den antatte prisen som bankene må betale for å låne penger av hverandre. Denne prisen er så med på å bestemme grunnlaget for hva bankene krever i rente når de låner ut penger til for eksempel kjøp av bolig, bil eller forbruk. Nibor er selve grunnsteinen i hva bedrifter må betale for å låne penger.

I tillegg påvirker disse rentene alle de offentlige pengene som er under forvalting, deriblant pensjonssparingen. Nibor spiller også en rolle i kost-nytte vurderinger som foretas. Det gjelder også offentlig og kommunale investeringer, og dermed tjenestetilbud vi som borgere mottar.

Les også: Slik manipulerte jeg norske renter

Tapt milliarder på beskjeden
Kronen går amok. Først ble den svekket kraftig, men da beskjeden kom har den steget til himmels.

På Oslo Børs senkes en rekke selskaper kraftig på avgjørelsen.

Hovedindeksen var opp 0,5 prosent før beslutningen, for så umiddelbart å tryne til -0,1 prosent.

Norsk Hydro sine aksjonærer har alene tapt 2,2 milliarder kroner i verdi.

- Gedigen tabbe
Handelsbanken Capital Markets er klar på at sentralbanken bare lar det ture og gå så lenge de kan.

- De ønsker ikke å handle før de virkelig må. Dette er, mener vi, en gedigen tabbe, ettersom det er en rekke eksempler som viser at det er bedre å handle før enn etter. Bare se på Sverige hvor Riksbanken slåss med ryggen mot veggen, i sitt forsøk på å rette opp tidligere feilgrep, melder makroøkonom Marius Gonsholt Hov.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea, som lar seg overraske stort av Olsens beslutning, påpeker at den nye rentebanen innebærer en 100 prosent sjanse for et rentekutt innen juni-møtet til Norges Bank.

- Det er 50 prosent sannsynlighet for kutt i mai og 50 prosent sannsynlighet for kutt i juni, sier Bruce til Nettavisen Stocklink.

- Slik vi ser det er ikke denne rentebanen troverdig, mener Hov.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere