NA24.no

Nå setter bankene opp renten

Foto: Paul Weaver/Montasje
Sist oppdatert:
Men det er det ikke behov for.

Etter at Norges Bank har satte opp den norske styringsrenten i forrige uke, har bankene sittet på gjerdet. Nå har første bank bestemt seg for at det er tid for at også kundene skal merke renteoppgangen. DnB Nor varsler at deres beste rente heves fra dagens 3,15 prosent til 3,40 prosent i løpet av neste uke.

Flere banker vil følge etter. En av dem er Nordea.

- Vi vurderer dette fortsatt, men parametere som konkurransesituasjonen, markedsrenten og styringsrenten peker imidlertid i mot renteheving, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea til NA24.

Banken har nå beste rente på 3,15 prosent.

Liten grunn til heving
Ser vi hva bankene selv må låne penger til, så er imidlertid lite endret trass sentralbankens renteheving. Markedsrenten i form av tre måneders Nibor har faktisk falt tilbake de siste dagene, mens renteforventningene på mellomlangt sikt er litt på vei opp.

- Vi ser at en del faktorer peker i mot renteoppgang. Dette er mer et spørsmål om når og hvor mye for vår del, sier kommunikasjonsrådgiver Stian Arnesen i Fokus Bank til NA24.

Bankene NA24 har vært i kontakt med, bekrefter alle at de har sittet å ventet på hvem som blir den første til å heve renten. Dermed ser det ut til at DnBs renteheving fører til at de norske bolig- og innskuddsrentene skal opp, til tross for at markedsrentene er lite endret.

Dermed vil bankene tjene mer penger på sine kunder nå, enn om de satte opp renten i takt med pengemarkedsrenten.

Hellas kan dra opp renten
Også situasjonen utenfor Norge blir viktig for det norske rentenivået. Det er flere økonomer som tror at markedsrenten kan gjøre et byks oppover, hvis ikke gjeldskaoset i Hellas og andre gjeldsutsatte europeiske land fikses opp i.

Hvis Hellas i løpet av høsten skulle skrive ned sin statsgjeld med 60 til 70 prosent, tror enkelte økonomene har vi får en finanskrise på linje med Lehman-problemene. Da øker risikopremiene på det internasjonale lånemarkedet, og dermed det internasjonale rentenivået. Også det norske rentenivået påvirkes av dette.

I USA tyder imidlertid alt på at rentenivået vil holdes nede. I USA er rentenivået for alle praktiske formål på 0. Referatet fra rentemøtet i den amerikanske sentralbanken viser at det legges opp til at renten skal holdes lav lenge

- Det var også enighet om at de økonomiske utsiktene tyder på at renten vil bli hold eksepsjonelt lavt i en lang stund fremover, men noen av medlemmene pekte på at inflasjonsrisikoen kunne føre til at pengepolitikken må strammes til raskere enn forutsatt, skriver DnB Nor Markets i en gjennomgang til sine kunder.

Billigste boliglån før rentehopp:
Alle tall gjelder et boliglån på to millioner kroner, flytende rente og 25 års nedbetalingstid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere