*Nettavisen* Økonomi.

Nå shopper vi mindre

Foto: (scanpix)

Butikkene melder om mindre trykk.

29.10.09 10:34

I september falt omsetningen i detaljhandelen med 1,2 prosent sammenlignet med august. Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.

NA24 - din næringslivsavis

Den sesongjusterte volumindeksen for detaljhandelsbedriftene falt til 114,6 poeng i september. I forkant hadde økonomene ventet at detaljomsetingen ville stige med 0,4 prosent.

Statistisk sentralbyrå melder at volumet har falt for de fleste bransjer fra august til september.

Blant annet viser den sesongjustert volumindeks for butikkhandel i spesialforretninger en nedgang på 2,5 prosent. Dette omfatter butikker som selger byggevarer, elektriske husholdningsapparater og møbler.

- Uten justering for sesongvariasjoner og målt i volum omsatte detaljhandelsbedriftene for 0,9 prosent mer i september i år enn i september i fjor. Eksklusiv bensinstasjoner var volumveksten for detaljhandel på 2,0 prosent. Bensinstasjonene hadde en nedgang i omsetningsvolumet på 8,5 prosent i september i år sammenlignet med september i fjor, skriver SSB.

Selv om det var en nedgang i butikkene er nordmenn blitt mer opptatt av å handle på nett. Omsetningen for butikker som selger varer over internett eller gjennom postordre økte med 6,3 prosent i september sammenlignet med samme måned i fjor. Da er det ikke tatt hensyn til eventuelle prisendringer.

- Verdiindeksen for detaljhandel totalt økte med 2,8 prosent i samme periode. Holder man bensinstasjonene utenfor, var veksten på 3,9 prosent, skriver SSB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.