NA24.no

Nå signeres milliardavtalen

Foto: GRIGORY SOBCHENKO (AFP PHOTO/KOPMMERSANT)
Sist oppdatert:
StatoilHydro har jobbet knallhardt med russerne.

I ettermiddag undertegner StatoilHydro, Gazprom og Total avtalen som setter i gang Sjtokman, det største norske industriprosjektet på ti år.

NA24 – din næringslivsavis

StatoilHydros Helge Lund, Gazproms Aleksei Miller og sjefen for Total er de som skal sette sin signatur på papirene.

Se intervju med Helge Lund direkte på TV 2 Nyhetskanalen etter signeringen.

Lange forhandlinger
Forhandlingene har gått over flere år. Opprinnelig var det fem selskaper som slåss om Gazproms gunst, ConocoPhillips, Total, Statoil, Hydro og ChevronTexaco. Høsten 2006 snudde Gazprom og sa at det ikke ville bli noe deltagelse fra utenlandske selskaper i utbyggingen.

Blant annet Total og Statoil/Hydro fortsatte imidlertid forhandlinger med Gazprom på bakrommet og i fjor høst ble det likevel avtaler for StatoilHydro. Total fikk sitt ja i fjor sommer. Det store spørsmålet er imidlertid om de gjennomavtalene kan bokføre reserver fra Shtokman på sine reservekontoer. Både Total og StatoilHydro mener de kan det.

De blir medeiere i selskapet som skal bygge ut feltet. Første fase er kostnadsestimert til 15 milliarder dollar, men usikkerheten rundt den endelige prisen er stor. Utbyggingen er planlagt gjennomført i fire faser. Dagens avtale gjelder første fase.

Enorme gassmengder
Feltet er et av verdens største gassfelt med estimerte reserver på 3,8 billioner kubikkmeter naturgass og 37 millioner kubikkmeter gasskondensater. Det er like mye som gassen på hele norsk sokkel.

Første produksjon skal etter planen finne sted i 2013 med en årlig produksjon på 23 til 24 milliarder kubikkmeter gass. Gassen skal gå til land hvor den vil bli prosessert og eksportert i flytende form som LNG (Liquid natural gas). Den første LNG'en er ventet eksportert i 2014.

Aker Kværner håper
Norske Aker Kværner håper på store oppdrag i forbindelse med utbyggingen, og skal være godt posisjonert for dette.

Et viktig moment med alt som har med Sjtokman å gjøre er at det tar tid. Forsinkelser og utsettelser har preget hele prosessen, senest signeringen av dagens avtale som skulle vært på plass for to måneder siden.

Se intervju med Helge Lund direkte på TV 2 Nyhetskanalen etter signeringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere