NA24.no

Nå skal de ta bankbonusene

(REUTERS)
Sist oppdatert:
Og finansdepartement jubler.

En ting er nesten alle de store europeiske landene enige om. De gjør nå samlet front mot bankenes bonussystem

NA24 - din næringslivsavis

Fredag publiserer finansministerne i Sverige, Frankrike, Italia, Luxembourg, Nederland, Spania og Tyskland en samlet debattartikkel som står på trykk i Dagens Industri. Den britiske finansministeren Alistair Darling har imidlertid ikke signert artikkelen. Til det er trolig motstanden fra Londons viktige finansmiljø for stor.

Ministerne krever at en garantert bonus for mer enn ett år bør forbys. De mener at bonuser bør betales utover et antall år og bør speile de ansattes og bankens virkelige prestasjoner over tid. Finansministerne krever videre at bankene må være åpne og publisere detaljert informasjon om deres policy knyttet til bonuser, og hvert land må også sjekke at reglene til bankene etterfølges.

Tidligere har Frankrikes president og Tysklands forbundskansler også godt hardt ut mot bonuser i sektoren.

Les mer: Vil stoppe finansfolkets bonusfest

Departementet jubler
I Norge vurderer myndighetene ennå ikke å innføre reglene EU vil presse igjennom. Likevel liker Finansdepartementet forslaget.

– Det er svært positivt dersom G-20-landene finner fram til en felles enighet for retningslinjer og nivåer på godtgjørelse til ledere i finansinstitusjoner. I Norge har Regjeringen gjennom regelverket for Statens finansfond fastsatt begrensninger på lønn og annen godtgjørelse til ledende ansatte i banker som mottar kapitalinnskudd fra fondet. I avtalen mellom staten og Eksportfinans om lån til Eksportfinans er det også satt grenser for lønn og annen godtgjørelse til toppledere i selskapet. Videre er statens holdninger til lederlønn nedfelt i retningslinjene for statlig eierskap. Disse ligger til grunn for Nærings- og handelsdepartementets utøvelse av statens deleierskap i blant annet i DnB NOR, opplyser statssekretær Ole Morten Geving til NA24.

Kritiske til bankene
I innlegget skriver finansministerne også at det har kommet en rekke forslag mot bonuser som et øvre tak, økte beskatning på bonus og ytterligere krav mot banker med bonuser.

«Det er tydelig at disse reglene er en første del av en større pakke av nødvendige reguleringer i finanssektoren. Ettersom de omfattende og tydelige beslutningene som regjeringer og sentralbanker fattet spilte så stor rolle for at bankene igjen skulle vise overskudd, forventer vi oss at bankene vedtar like omfattende tiltak for at overskuddet skal gå til produksjon og sysselsettingen i samfunnsøkonomien», heter det i debattartikkelen.

Ministerne er meget kritiske til at bankene nå tror at det er tilbake til «business as usual».

«Vi må stoppe noen finansaktører fra å vende tilbake til den samme destruktive oppførselen som tidligere. Vi må være veldig klare; denne oppførselen er ikke bare farlig, den er uanstendig, kynisk og uakseptabel. Det er et spark i ansiktet til alle folk som raskt blir arbeidsledige», heter det i notatet.

G20-møte
I notatet skriver finansministerne at det må tas en avgjørelse om bankbonuser på når de ledende landene i G20 skal møtes i Pittsburgh i slutten av september.

«Bonuskulturen må stoppes og det må skje på G20-møtet i Pittsburgh den 24. til 26. september», heter det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere