*Nettavisen* Økonomi.

Nå skal du i fengsel for ulovlig bygging

Foto: (SCANPIX)

Grove tilfeller i strandsonen kan straffes med to års fengsel etter den nye plan- og bygningsloven.

10.06.10 15:44

Loven trer i kraft 1. juli. En slik fengselsstraff kan ramme både privatpersoner og entreprenører.

LES OGSÅ:Reitan må rive

- Vi vil være på utkikk etter slike saker for å få prøvet straffenivået for domstolene, sier Hans Tore Høviskeland, leder av Økokrims miljøteam, til Dagsavisen.

Førstestatsadvokaten mener det er nødvendig med strengere straffer for alvorlige inngrep. Det er slutt på tiden da man fikk 5000 kroner i bot for å sette opp en ulovlig brygge. Nå kan det vanke bot på over 100.000 kroner, og altså lang fengselsstraff.

SELGE HYTTA? Finn megler

Høviskeland mener mange kommuner ikke følger opp strandsonesynderne. Nylig fikk Fjell kommune i Hordaland ros av Fylkesmannen. Kommunen var «flinkeste gutt i klassen» når det gjaldt å følge opp ulovlig bygging . To personer er ansatt for å følge opp dette.

Mest press er det på kyststripen fra svenskegrensen til Lindesnes. Men mye ulovlig skjer også på Vestlandet. Nettopp i Fjell kommune kreves riving av en ulovlig oppført hytte.

Uthalingstaktikk

Vestby blir ofte trukket fram som en foregangskommune når det gjelder å føre en restriktiv strandsonepolitikk. I 1990 innførte kommunen totalforbud mot bygging i 50-metersbeltet, ifølge Dagsavisen.

Kommunen har hatt to rettssaker - ulovlige brygger og en molo - som hver har tatt 14 år å få avsluttet. Det er mektige pengefolk som er involvert i denne type ulovlig byggging.

I Tønsberg tingrett verserer for tiden en sak der byggmester Trond Lepsøe er tiltalt for ulovlig bygging i strandsonen på Nøtterøy. Kommunen vil rive det nye huset, skriver tb.no.

På Finn.no ligger en hytte i Blindleia til salgs for 15 millioner kroner. Hytta tilhører Per Olav Aarnes. Han kjøpte den i 2000, rev den gamle hytta og satte opp en ny. Men politikerne mente han hadde utført ulovlige arbeider i strandsonen, ifølge Agderposten. Av Økokrim ble han tiltalt for miljøkriminalitet. Det endte med fellende dom, og over en halv million i bøter og saksomkostninger.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.