*Nettavisen* Økonomi.

Nå skal flere få støtte fra staten

Foto: NTB Scanpix

Innovasjon Norge lemper på kravene.

Stadig færre får etablerertilskudd fra Innovasjon Norge. På få år har antallet tildelinger falt solid. Det vil Innovasjon Norge ha slutt på.

I 2010 tildelte Innovasjon Norge 890 etablerertilskudd, i 2011 var tallet 746. I fjor var tallet redusert til 720 tildelinger.

Nå skal Innovasjon Norge skal finansiere flere oppstartsbedrifter med mindre beløp enn tidligere.

- Dette skal skje gjennom en enklere og raskere søknadsprosess. Det legges vekt på at tilskudd i tidligste fase benyttes til utvikling av forretningsmodell, nettverksbygging og styrking av forretningsutviklingskompetanse. Hensikten med omleggingen er å løfte fram flere gode gründere, sier Egil Høyem, seniorrådgiver ved Innovasjon Norge, til Nettavisen NA24.

Fra 1,6 mill til 600.000 kroner

Han forteller at det utarbeides en helt ny og mer effektiv e-søknadsløsning.

Innovasjon Norge har en innvilgningsramme på vel 200 millioner kroner per år. Det landsdekkende etablerertilskuddet skal styrkes ved å omdisponere midlene. Som hovedregel skal støttebeløpet til hver enkelt bedrift ikke overstige 300.000 kroner, men det er mulig å søke om inntil 600.000 kroner.

Tidligere har hvert tilsagn om tilskudd vært på inntil 800.000 kroner, og en bedrift kunne i alt få 1,6 millioner kroner over tre år.

Deles ut til ferskinger

- Formålet med etablerertilskuddsordningen er å stimulere til etablering av bedrifter med stort vekstpotensial. Etablerertilskuddet skal primært gis til bedrifter i etablerings- eller markedsintroduksjonsfasen. Den primære målgruppen er bedrifter som er inntil tre år, men det kan unntaksvis gi støtte til eldre bedrifter når dette er i tråd med formålet for ordningen, fortsetter seniorrådgiveren ved Innovasjon Norge.

Har du nyhetstips? Tips Nettavisens journalist!

Etablerertilskuddet kan kun innvilges til bedrifter. Målgruppen er aksjeselskap og enkeltmannsforetak i en tidlig fase. Tilskudd kan innvilges forretningsideer og konsept med stor nyhetsverdi og potensial for høy vekst og verdiskaping i Norge.

Les også: Ga 150.000 skattekroner til Waleed

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.