NA24.no

Nå skal snokerne bli avslørt

REVIDERT: Regjeringen viderefører dagens skattenivå, men endrer viktig regel om innsyn i skattelister.
REVIDERT: Regjeringen viderefører dagens skattenivå, men endrer viktig regel om innsyn i skattelister. (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Slik påvirker budsjettet din lommebok.

Finansminister Siv Jensen (Frp) plusser på oljepengebruken med 1,9 milliarder kroner i år. Det er likevel en liten reduksjon målt mot handlingsregelen. Les mer i saken: Erna bruker mindre penger enn hun selv spådde.

- Dette åpner opp for rentekutt. Jo strammere budsjettet er dess mer rom har Norges Bank, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom hos Eika, til Nettavisen NA24. Les mer her.

Dette er sentrale endringer i budsjettet:

Du får vite hvem som har snokt i din økonomi

Regjeringen vil blant annet stramme inn innsyn i skattelistene for å styrke rettssikkerheten til skatteytere.

– Vi er opptatt av at skatteytere skal ha konfidensialitet, sa Siv Jensen da hun onsdag holdt sin pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett.

For å sikre skatteyternes rettssikkerhet, foreslår regjeringen blant annet at innsyn i skattelistene strammes inn.

– Opplysninger om hvem som har søkt i skattelistene, skal gjøres tilgjengelige for skatteytere på nettsidene til skatteetaten, sa Jensen.

Endringene får virkning fra inntektsåret 2013.

Fjerning av båtmotoravgift

Regjeringen fjerner avgiften på båtmotorer for fritidsbåter, noe som kan gi 40.000 kroner i besparelse.

Avgiften gjelder motorer til fritidsbåter med minst 9 hestekrefter (hk). Den har i 2014 ligget på 161,50 kroner per hk.

I revidert nasjonalbudsjett går regjeringen inn for å fjerne avgiften fra 1. juli i år. Målet er å få flere til å investere i drivstoffgjerrige nye motorer.

– Jeg tror det vil være kjærkomment for båteierne å få et bortfall av denne avgiften ved oppstarten av båtsesongen, sier finansminister Siv Jensen (Frp) til NTB.

Kan bytte sigaretter i mer alkohol

Regjeringen foreslår i revidert statsbudsjett å åpne for at reisende kan bytte den avgiftsfri kvoten på 200 sigaretter i halvannen liter vin eller øl.

Det betyr at om man ikke bruker kvoten for avgiftsfri innførsel av tobakk (200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer og 200 blad sigarettpapir), kan man fra 1. juli innføre opp til 1 liter brennevin, tre liter vin og 2 liter øl avgiftsfritt.

Som i dag kan brennevinskvoten byttes i halvannen liter vin slik at man i praksis kan medbringe inntil 4,5 liter, eller seks flasker vin, i tillegg til to liter øl. Les mer her.

Effekten av at man kan bytte tobakkskvoten med 1,5 liter vin eller øl teller ikke så mye i kroner.

- For 1,5 liter vin er besparelsen på rundt 75 kroner. Men man kan jo ta dette med seg mange ganger, sier Pedersen.

- Østfolding i båt på harrytur vinneren
- Som vanlig er det ikke så mange endringer i revidert. Det er i statsbudsjettene de fleste endringene tas (naturlig nok siden dette nettopp bare er en revidering). Til høsten vil det nok komme flere skatte-og avgiftsendringer. Her er det mer et spørsmål om hva som blir satt ned, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i smartepenger.no til Nettavisen NA24.

For privatpersoner er de billigere båtmotorer som teller. Så mye sparer du på fjerning av avgiften:

HKAvgift

10      2019
20      4038
50    10094
100  20188
200  40375
300  60563

(avgiften er her inkludert merverdiavgift på 25 prosent)

- Den største vinneren er vel da en østfolding som nå kan ta båten til Sverige med sin nye billigere og mer drivstoffgjerrige båtmotor, og kjøpe mer billig vin og øl enn tidligere, sier Pedersen.

El-bileiere kan puste ut

Det økte salget av elbiler har gitt reduserte inntekter til staten og mange elbil-eiere fryktet å miste noen av de økonomiske gulerøttene de har i dag.

Det blir imidlertid ingen endringer. Det er ikke foreslått endringer for elbiler i revidert budsjett, til tross for at Statens inntekter blir mindre.

Eiere av vanlig bil kan også puste ut - inntil videre

Heller ikke de vanlige bilavgiftene endres i revidert budsjett, her heter det:

"I regjeringserklæringen har Regjeringen varslet en helhetlig gjennomgang av kjøretøy- og drivstoffavgiftene med sikte på endringer for å stimulere til bruk av ny teknologi, en sikrere bilpark og mer miljøvennlige valg. Regjeringen foreslår ikke endringer i bilavgiftene i Revidert nasjonalbudsjett 2014, men vil komme tilbake til saken når den helhetlige gjennomgangen foreligger."

Nedtur for deg som handler på nett

Regjeringen beholder 200-kronersgrensen for tollfri import av varer.

Det er nå 38 år siden 200-kronersgrensen ble innført, og på den tiden har inflasjonen vært hele 415 prosent.

Det betyr at 200 kroner i 1975 tilsvarer 1030 kroner i dag.

Eller om vi regner andre veien: Om de i 1975 hadde satt grensen på samme nivå som vi har i dag, burde tollgrensen da vært på rundt 39 kroner.

Om du nå kjøper en vare på internett til 201 kroner, tar Posten 129 kroner i gebyr for å innhente 50,25 kroner i merverdiavgift til staten slik at varen i realiteten koster deg 380,25 kroner. Les mer her.

Arveavgift endres ikke

Arveavgivften var ikke et tema på revidert, men for dem som ble engstelige etter at OECD meldte at Norge bør gjeninnføre arveavgiften, beroliger Siv Jensen overfor Klassekampen at det ikke blir aktuelt.

- Vi er stolte over å ha fjernet arveavgiften, sier hun til Klassekampen.

Forventer skattelettelser i høstens budsjett

Selv om det ikke kom skattelettelser i revidert onsdag, mener DNB at det er høyst sannsynlig at det vil komme skattelettelser i høstens statsbudsjett.

Regjeringen anslår nå en vekst på 1,9 prosent i fastlandsøkonomien i år. I november var anslaget på 2,5 prosent. I 2015 forventer regjeringen en vekst på 2,2 prosent. Ledigheten ventes å øke til 3,7 prosent i år, og videre til 3,8 prosent neste år.

- Det er ikke overraskende at regjeringen kommer med noen ekstra påplussinger i årets budsjett, gitt den svakere veksttakten i norsk økonomi. Vi venter større omlegginger i 2015-budsjettet, blant annet i form av betydelige skattelettelser, skriver DNB i en analyse onsdag.

Ny strømprisportal skal kutte strømregningen din

Som en håndsrekning til norske strømkunder blar regjeringen opp fire millioner kroner til en splitter ny oversikt over strømpriser på nett. Forbrukerrådet skal utvikle og drifte den nye portalen med kraftpriser.

Den nye portalen skal dekke hele markedet og gjøre det enklere for forbrukerne å finne frem til den avtalen som passer dem best. Målet er at den nye kraftprisportalen skal være i drift våren 2015.

– Forbrukerrådet er glad for å kunne påta seg ansvaret for slike tjenester som kan hjelpe forbrukerne til å ta gode valg. Vi gleder oss til å starte arbeidet med å presentere alle strømpriser på nett, slik at folk enkelt kan finne den beste prisen for sitt forbruk, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Ikke mer penger til barnehage

Onsdag ble det kjent at regjeringen ikke gir mer penger til barnehagene i revidert budsjett, selv om mange kommuner hadde håpet på det. Regjeringen bevilget i fjor 340 millioner kroner mindre til barnehager på en antakelse om at økt kontantstøtte ville gi færre søkere. Men spådommen slo feil.

Utleieboliger

Regjeringen vil gi 100 millioner i økt tilskudd til utleieboliger i 2014, kommer fram i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2014, ifølge NTB.

100 millioner kroner i økt tilskudd til utleieboliger i år vil ifølge regjeringen gi rom for å gi tilskudd til mellom 400 og 450 flere boliger.

Ingen endringer i det sjefen må betale for deg i form av arbeidsgiveravgift

Regjeringen opplsyer i revidert at på grunn av en pågående prosess i EU, ikke blir lagt fram konkrete endringer for arbeidsgiveravgiften ennå.

Foreldre må delta mer for gratis kjernetid i barnehage

Regjeringen ønsker at kommunene skal prøve alternative måter med gratis kjernetid i barnehage.

Siden 2006 har staten finansiert et forsøk på gratis kjernetid i barnehage i utvalgte områder med høy andel av minoritetsspråklige barn.

– Regjeringen vil nå åpne for at kommunene skal kunne prøve ut alternative innretninger innenfor dette forsøket, sa finansminister Siv Jensen da hun onsdag holdt sin pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett.

– Det kan være at tilbudet kobles med krav om at foreldrene må delta i norskopplæring eller annen aktivitet, og at forsøket i større grad målrettes mot personer med lav inntekt, sa Jensen.Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere