*Nettavisen* Økonomi.

Nå skrotes boplikten

ARENDAL: Et flertall av Høyre, Frp og Venstre i Arendal stemte for å oppheve boplikten i sin helhet da saken ble behandlet i formannskapet tidligere denne måneden. Arbeiderpartiet og SV og KrF stemte mot. Torsdag blir saken avgjort i kommunestyret. Foto: (Visit Sørlandet)

Boplikten står for fall i hele Norge.

Like før og etter regjeringsskiftet har flere av de rundt 65 kommunene som har boplikt i ulike former, besluttet å fjerne den helt eller delvis på eget initiativ.

Her er de 65 aktuelle kommunene.

Følgende kommuner har igangsatt en slik prosess, ifølge Kommunal Rapport.

  • Arendals bystyre avgjør saken førstkommende torsdag.
  • Lyngdal opphevet boplikten på Korshamn og Revøy i februar i år.
  • Oppdal vedtok å oppheve i november i fjor.
  • Lillesand kommune opphevet i mai i fjor boplikten på idylliske Ågerøya i Blindleia.
  • Tvedestrand lempet boplikten i fjor slik at den gjelder bare Borøya, Sandøya og Lyngør.
  • Sigdal har i dag boplikt, men har startet en prosess for å fjerne den.
  • Grimstad kommune gjennomgår husene for å se om boplikten er et godt virkemiddel for at det skal være liv i byen året rundt.


5. desember i fjor sendte regjeringen ut et forslag om å oppheve priskontrollen til høring. Regjeringen har foreløpig ikke rørt boplikten.

- Merket lite til avviklingen
Daglig leder Eivind Severinsen hos Sørmeglerne i Lillesand sier de har merket lite til at boplikten ble opphevet på Ågerøya i mai i fjor.

- Det skyldes at fritidsmarkedet har vært ganske tøft de siste sesongene. Det er lite omsetning – og dermed lite å sammenligne med, sier Severinsen til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- I superårene 2006, 2007 og 2008 kunne vi nok merket et prishopp, men nå er markedet så tøft, at boligselgere ikke bør gjøre seg noen forhåpninger, sier Eivind Severinsen.


- Bør ikke gjøre seg forhåpninger
Megleren tror heller ikke det å fjerne boplikten for hele Lillesand vil ha nevneverdig effekt:

- I superårene 2006, 2007 og 2008 kunne vi nok merket et prishopp, men nå er markedet så tøft, at boligselgere ikke bør gjøre seg noen forhåpninger, sier han.

For noen helt spesielle eiendommer er det avgjørende at boplikten fjernes, mener Severinsen:

- Det gjelder boliger som mangler vann og vei, ikke har noen skole i nærheten eller er avhengig av båt som fremkomstmiddel, sier han.

- Boplikten er gammeldags
- Hva er din oppfatning av boplikten?

- Den er gammeldags og hører fortiden til. Lillesand er en by som lever året rundt, takket være dens nære beliggenhet til storbyen Kristiansand – og at den er nær mange arbeidsplasser.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag