*Nettavisen* Økonomi.

Nå slår han tilbake

Foto: André Clark Utvik (NA24)

- Vårt mål var aldri å hjelpe kortsiktige spekulanter, sier Dag Terje Andersen.

14.10.11 14:39

Statens investering på nær 4,5 milliarder kroner i Kjell Inge Røkke-selskapet Aker Solutions har vært et økonomisk mareritt hvis man bedømmer det etter aksjekursen.

Derfor har også Arbeiderparti-politiker og den nåværende stortingspresidenten, Dag Terje Andersen, fått mye kritikk for avtalen han inngikk i 2007.

«Myter»
Nå er Andersen lei av å bli kritisert for forhold han mener er feil.

- Gjentatte ganger blir det fortalt myter om at vi ikke brukte eksperter. Det er feil, vi brukte flere av de beste ekspertene som finnes, sier Andersen til Nettavisen.

Andersen svarer på kritikk etter at Aker-kursen har falt, slik at statens investering har kostet hver nordmann 540 kroner, ifølge den kjente analytikeren Kjell Erik Eilertsen.

Les mer: - Har tapt 540 kroner per nordmann

Den tidligere næringsministeren viser til at de brukte analytiker Jon Gunnar Pedersen (kjent fra Enskilda og senere Arctic), advokatfirmaet Selmer og fagmiljøet i Næringsdepartementet.

Pedersen ble forøvrig senere hyret inn som rådgiver for Kjell Inge Røkke: Får råd fra statens rådgiver

Brukte aksjeanalyser
- Når det gjaldt verdivurderingen, støttet så vi dels på aksjekursen, og dels på en rekke offentlige analyser av Aker Kværner (nå Aker Solutions) fra alle de ledende meglerhusene. Børskursen var 151 kroner, og vi ga 145,60 kroner for en likvid, børsnotert aksje, sier Andersen.

- Siden vi kjøpte, har aksjekursen til tider vært langt over det vi ga. I de periodene har vi aldri sagt at "nå har vi tjent så og så mye". Så har aksjekursen gått ned. Men fakta er at vi eier nøyaktig like mange aksjer i dag, som vi gjorde da vi kjøpte. Vårt motiv har vært, og er, å sikre langsiktig eierskap. Og det har vært nyttig. Aker Solutions har fortsatt hovedkontor og teknisk utvikling i Norge, sier han.

Ønsker omstilling
Dag Terje Andersen forteller at han ofte sa nei til å gå inn med statlige midler i redningsaksjoner. - Jeg er for statlig eierskap som bidrar til omstilling, og imot å bruke statlige penger til å hindre omstilling, sier han.

- Verdien av statens aksjepost har nå falt med 2,7 milliarder kroner. Angrer du på investeringen i Aker Solutions, eller ville du gjort det samme om igjen?

- Gitt det faktagrunnlaget vi da hadde, og gitt at vi fikk de samme rådene fra ekspertene, så ville jeg gjort det samme om igjen. Vårt mål var å sikre langsiktig og stabilt eierskap. Det er ikke nødvendigvis hva kortsiktige spekulanter ønsker seg, men vi har aldri ønsket å hjelpe kortsiktige spekulanter, sier Dag Terje Andersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag