*Nettavisen* Økonomi.

Nå starter rentefesten

Foto: (Scanpix/Montasje)

2009 er mulighetenes år, sier økonomiekspert.

07.04.09 10:16

Det kraftige rentefallet på kort tid kombinert med at prisstigningen avtar er med på å gjøre 2009 til et år for de store mulighetene.

NA24 - din næringslivsavis

- Alle som er i jobb og har lån får et godt år i år, sier Rune Pedersen i Pengeforlaget til NA24.

- Økningen i disponibel inntekt kommer til å bli veldig stor, og den kortsiktige effekten av rentefallet er voldsom.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Beste noensinne
Tall fra Norges Bank og Danske Bank viser at rentebelastningen målt i prosent av disponibel inntekt aldri har vært så lav som den vil bli i år. Dermed blir rentekuttene langt viktigere for norske husholdninger enn et lønnsoppgjør, som uansett vil bli magert.

Det fører til at forbrukere har muligheten til å gjøre veldig mye i år. I hvert fall dem av oss som har sikker jobb.

- Dette er en glimrende tid til å bruke håndverkere til å pusse opp, sier Pedersen.

- Håndverkerne er billige, og mange forbrukere har nå bedre råd. Andre ting som man også kan gjøre et kupp på nå er bil. Det er mange gode kjøp der ute nå, og mulighetene blir bedre også her. Litt enkelt sagt er det mange husholdninger som nå kan utnytte krisen til sitt eget beste, sier økonomieksperten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ørjan Nilsson

NA24 er kjent med at prisene har falt svært kraftig i håndverkermarkedet bare i løpet av vinteren. I tillegg er det nå lettere å finne håndverkere som er villige til å ta jobben.

- Sats på aksjer
Også for investeringer i aksjemarkedet bør mange gripe muligheten.

- Det vil overraske meg om man ikke har fortjeneste hvis du ser dette på fem års sikt. Det å starte sparing nå er helt glimrende, mener Pedersen.

Han vil ikke ha noen formening om at bunnen er nådd, men mener at tiden er inne for å bruke pengene til å investere fremfor å nedbetale gjeld.

- Dersom du har dyre lån som forbrukslån skal disse nedbetales, men tiden er helt klart inne for å investere fremfor å nedbetale ekstra på lånet nå. Rentene er lave, og den forventede avkastningen er høyere enn lånekostnaden, sier Pedersen til NA24.

Det er imidlertid ikke alle som kan gjøre disse kuppene i markedet. Svært mange har en usikker jobb nå, og disse må ta helt andre grep, ifølge Pedersen.

- Dersom du er usikker på om du fortsatt har en jobb om noen måneder kan det være fornuftig å bygge reserver for å klare seg gjennom en periode med arbeidsledighet. Da kan du ikke ta de store løftene som andre kan ta, sier Pedersen.

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over 20.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Klikk på bildet for å forstørre.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.