Nå stuper renten

Foto: Montasje/ Sara Marie Vollset (Nettavisen)

Pengemarkedsrenten ligger på det laveste nivået siden 2006.

13.01.09 16:02

Den viktige tremåneders pengemarkedsrenten faller i dag med 0,29 prosentpoeng til 3,47 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed faller renten til det laveste nivået siden oktober 2006. Norges Bank satte før jul styringsrenten ned til 3 prosent, og forskjellen mellom styringsrenten og pengemarkedsrenten ligger nå på 0,47 prosent.

- Markedet fungerer bedre
Dette er betraktelig lavere enn hva man så midt i kredittkrisen da forskjellen i perioder var over to prosentpoeng.

- Det er viktigere å se på trendutvikling enn dagsendringer, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets til NA24.

- Trenden viser også en nedgang. Derfor jeg mener dette viser at NIBOR-markedet fungerer bedre, men jeg synes det er for tidlig å si at det er friskmeldt.

Han ser imidlertid klare tegn til at markedet nå nærmer seg en status som friskmeldt.

- Men hvis spreaden holder seg slik den er akkurat nå så tror jeg vi er nær den "nye normalen". I så fall vil jeg si at NIBOR-markedet fungerer i henhold til (den nye) normalen. Med den "nye normalen" mener jeg det som antas å bli det nye kredittavkastningskravet, som vi tror vil bli høyere enn det ekstremt lave nivået (cirka 25 basispunkter eller 0,25 prosentpoeng) før finanskrisen, sier Syeb.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Renten skal videre ned
Imidlertid forventer økonomene og markedsaktørene at renten skal fortsette ned. Forventningene er at styringsrenten kommer under 2 prosent i løpet av 2009, noe som vil sørge for at boliglånsrenten kan komme ned på 2-tallet i løpet av året.

Les mer:- Rentefest hele neste år

Norges Bank avholder sitt neste rentemøte 4.februar, og det neste 25.mars. Etter disse to møtene tror blant annet Nordea og Handelsbanken at styringsrenten kommer til å ligge på 2 prosent.

Markedsaktørene tror imidlertid på enda flere kutt. Ifølge renteavtalene som disse inngår med hverandre kommer pengemarkedsrenten til å ligge på 2,15 prosent i juni. Det vil indikere en styringsrente på omtrent 1,5 prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.