NA24.no

Foto: Jupiterimages (Getty Images/Brand X)

Nå trakasseres netthetserne

Sist oppdatert:
Men de som fortsatter mobber risikerer å bli politianmeldt.

NA24 skrev mandag om fenomenet som omhandler at menn deler private bilder av kjærester eller ekskjærester på internett.

Tidligere har man hørt mange historier om mennesker som har blitt trakassert eller mobbet på internett.

Men skal vi tro daglig leder for nettsamfunnet Biip.no har det blitt mindre nettmobbing de siste årene.

- Jeg vil si det har blitt mindre mobbing på internett. Da vi startet opp i 2005 var det mye mindre bevissthet rundt mobbing. Siden den gang har det vært antimobbekampanjer og det har vært mye omtalt i mediene. I tillegg har politiet blitt mye bedre til å følge opp slike saker, sier Espen Løken Andersen til NA24.

- Blitt mer selvjustis
Den daglige lederen sier at det fortsatt forekommer nettmobbing, men at brukerne har blitt flinkere til å slå ned på det.

- Det har blitt mer selvjustis. Brukerne sier oftere fra hvis de ser at folk blir mobbet, sier Andersen.

På Biip.no har man hele tiden slått hardt ned på mobbing.

- Vi har alltid vært veldig obs på det. Vi har folk som følger med på hva som skjer og modererer der det trengs, sier den daglige lederen.

Hjelpetelefonen får få henvendelser
Tall fra Hjelpetelefonen til Mental Helse underbygger påstanden om at det har blitt mindre mobbing på nett.

- Vi får bortimot ingen henvendelser på telefon som omhandler mobbing, mens på nettjenesten vår er det bare fire prosent av henvendelsene som omhandler mobbing. Men det er ingenting om mobbing på nett, forteller daglig leder for Hjelpetelefonen Inger Ellingsen til NA24.

Ellingsen sier imidlertid at det likevel er et problem med mobbing over nett.

- Ut ifra vår tjeneste, har jeg lite å komme med, men det er klart at internett åpner for en mulighet for folk til å mobbe. Vi både hører og ser at det er et problem, sier Ellingsen.

Politiet kan bli involvert
I Hjelpetelefonen ber man de som blir mobbet om å ta kontakt med en voksen.

- Si fra hjemme eller til andre voksne du stoler på. I tillegg understreker vi at det ikke er mobbeofferets skyld. Mange tenker at de er stygge eller dumme og fortjener å bli mobbet. Det er helt uaktuelt. Det er ingen som fortjener å bli mobbet, sier daglig leder Inger Ellingsen.

Erling Løken Andersen i Biip.no mener også at det beste er å si fra hvis man føler seg mobbet eller trakassert.

- Si fra i situasjonen, og hvis ikke vedkommende gir seg etter en oppfordring, bør man ta saken videre. Hvis det blir lagt ut private og trakasserende bilder, så er det straffbart. Hvis man henges ut med fullt navn og bilder kan man si fra til politiet, sier Andersen til NA24.

På Biip.no har man ikke opplevd at det har blitt lagt ut private bilder, men det har forekommet at noen har lagt ut et bilde og lagt med en negativ tekst. Da tar nettstedet umiddelbart grep.

- Da blir innholdet fjernet, personen som har lastet det opp blir sperret og hvis det er alvorlig nok vil vi kontakte politiet, forteller den daglige lederen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere