*Nettavisen* Økonomi.

Nå venter alle på rentekutt

Økonomiprofessor Ola Grytten er ikke i tvil om utfallet av Norges Banks rentemøte. 

– Jeg kjenner ikke til noen som ikke forventer en nedgang nå.

Svakere forventninger i norsk økonomi og større usikkerhet internasjonalt taler for at styringsrenta blir kuttet fra dagens 1,25 prosent til 1,0 prosent under Norges Banks rentemøte til uka.

– Jeg kjenner ikke til noen som ikke forventer en nedgang nå, sier økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole til NTB.

– Vi som utgjør de såkalte ekspertene var jo delt før det forrige rentemøtet. Men siden den gang er tendensene som peker i retning en nedgang, forsterket, legger han til.

– Ikke som jeg har fått med meg, sier hun på spørsmål om hun kjenner til noen som ikke forventer et rentekutt i denne runden.

– Hvis det ikke kommer et kutt nå, vil det skape mye støy og usikkerhet i markedene, utdyper Holvik.

Hun sier det er to gode grunner til at det kommer et rentekutt nå.

– Ved rentemøtet i mai ble det anslått nær 100 prosent sannsynlighet for et kutt nå i juni, så kommunikasjonsmessig har de malt seg selv inn i et hjørne. I tillegg er utsiktene blitt svakere og ledigheten noe sterkere, sier Holvik.

– Hvis det ikke blir et rentekutt nå, må det være fordi Norges Bank sitter på informasjon ingen andre har. Og det er det jo heller tvilsomt, sier professoren.

En viktig del av det informasjonsbildet er undersøkelsen som Norges Bank selv gjennomfører blant bedrifter rundt om i landet.

I den ferske mai-undersøkelsen forteller 325 bedrifter om svakere tall de siste tre månedene enn hva de selv forventet i januar. Det gir svakere forventninger for resten av året.

NHOs egen undersøkelse som ble langt fram denne uken, viser at NHO-bedriftenes forventninger til fremtidig salg og inntjening har ikke vært så lav som nå, siden like etter finanskrisen i 2008.

– Norges Bank har informasjon, de har beregningsmodeller og ikke minst ser de ut av vinduet. Alt dette peker i retning rentenedgang nå, konkluderer Grytten.

Dersom det skulle bli utfallet, spår både Grytten og Holvik at kronekursen umiddelbart vil styrke seg – noe som i så fall er dårlige nyheter for nordmenn med planer om å tilbringe deler av ferien i et land med en annen valuta.

– Motsatt tror jeg at et rentekutt nå vil ha svært lite å si for kronekursen. Valutamarkedet styres av forventninger, og en forventning om et kutt i den norske styringsrenta er allerede priset inn, sier Holvik. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag