*Nettavisen* Økonomi.

Nå vil han sette krav til de rike

En skuffende nedgang i løpet av våren har fått mange til å lure på om oppgangen av arbeidsløse tok en tur til det verre. Foto: JASON REED (Reuters)

President Barack Obama tok til orde for et mer rettferdig skattesystem i sin tale om rikets tilstand.

25.01.12 07:32

Obama åpnet talen natt til onsdag norsk tid med å snakke om sikkerhetspolitikk, og han minnet Kongressen om at Osama bin Laden ikke lenger er en trussel mot USA. Dermed høstet han applaus fra de folkevalgte.

Men han gikk raskt over til å snakke om økonomien og fordelingen av godene i det amerikanske samfunnet.

Presidenten mener USA nå står overfor et avgjørende valg. Enten kan landet satse på et system hvor en stadig mindre andel av befolkningen klarer seg veldig bra, mens flertallet så vidt kommer seg gjennom hverdagen.

- Eller så kan vi gjenopprette en økonomi hvor alle får en rimelig sjanse, hvor alle yter sin skjerv og alle spiller etter de samme reglene, sa Obama.

Topp til bunn

Presidenten ønsker seg en økonomi som er rettferdig «fra topp til bunn» og vil ikke la Det republikanske partiet få gjeninnføre politiske løsninger som for få år siden førte til den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet.

I stedet tar han til orde for å fjerne smutthull i skattesystemet som gjør det mulig for USAs rikeste å slippe unna med en mye lavere skattesats enn vanlige lønnsmottakere.

Målet er å få bukt med de store økonomiske ulikhetene i det amerikanske samfunnet.

- Millioner av amerikanere som jobber hardt og følger reglene hver dag, fortjener en regjering og et finanssystem som gjør det samme, sa Obama.

Buffets sekretær

Han foreslo at alle som tjener mer enn 1 millioner dollar i året – tilsvarende 6 millioner kroner – må betale minst 30 prosent i skatt.

Forslaget om å endre skattesystemet har fått navnet Buffet-regelen, oppkalt etter milliardæren Warren Buffet. Han mener det er urettferdig at han selv har en lavere skattesats enn sin egen sekretær.

For å understreke dette poenget fikk sekretæren, Debbie Bosanek, være til stede i Representantenes hus under Obamas tale.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: POOL (Reuters)

Lot seg presse

Oppgjøret med det Obama mener er et urettferdig skattesystem, skjedde kort tid etter at den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney lot seg presse til å legge fram opplysninger fra sin selvangivelse.

Romney er en av de rikeste som noen gang har forsøkt å bli president i USA, men han slipper likevel unna med en lavere skattesats enn lønnsmottakerne med høyest inntekt.

I øyeblikket er det Romney som ligger best an til å bli Obamas utfordrer i valget senere i år. Politiske kommentatorer mener Obamas tale må ses i lys av at presidentvalget er i ferd med å nærme seg.

Mindre krig

I løpet av talen om rikets tilstand var Obama innom en lang rekke temaer, men mange av dem ble knyttet opp mot landets økonomi.

Presidenten pekte på at USA vil spare penger på at krigen i Irak er avsluttet og at krigføringen i Afghanistan er i ferd med å trappes ned. Halvpartene av pengene som spares, skal brukes til nedbetaling av USAs enorme statsgjeld, foreslår Obama. Den andre halvdelen skal brukes til å reparere jernbaner, veier og annen infrastruktur.

Mer energi

Obama lovet å støtte amerikansk produksjon av naturgass, som har skutt fart ved hjelp av en ny og omstridt utvinningsmetode. Men han understreket at oljeselskapene må ivareta hensynet til helse og sikkerhet.

I tillegg lovet han å øke satsingen på fornybar energi, og han foreslo at USAs forsvarsdepartement skal forplikte seg til å dekke en del av sitt strømforbruk med fornybare energikilder.

Presidenten holdt alle muligheter åpne i striden om Irans atomprogram, men understreket at det fortsatt både er mulig og ønskelig å løse konflikten på fredelig vis. Samtidig pekte han på at det er vanskelig å si hva som på sikt blir utfallet av folkeopprørene i de arabiske landene.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.