NA24.no

NA24 stille i ett minutt

Det blir ett minutts stillhet på NA24s sider fra klokken 12 i dag. Stillheten er en markering mot drapet på journalisten Anna Politkovskaya.

En rekke organisasjoner og medier vil i dag delta på markeringen mot drapet. Det var lørdag den kjente russiske journalisten ble funnet skutt og drept utenfor sin bolig i Moskva. Politkovskaya hadde blant annet avslørt menneskerettighetsbrudd i Tsjetsjenia.

Anna Politkovskaya blir gravlagt i Moskva klokken 12.00, norsk tid, i dag. Samtidig blir det holdt minnemarkering for henne utenfor den russiske ambassaden i Oslo. Det er Menneskerettighetshuset (representert med Den norske Helsingforskomité, Norsk PEN og Human Rights House Foundation) i samarbeid med Amnesty International, Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Den Norske Forfatterforening og Den norske forleggerforening, som arrangerer markeringen.

Opprop
Organisasjonene har utarbeidet et felles opprop, det lyder som følger:

Norske menneskerettighets-, journalist- og ytringsfrihetsorganisasjoner reagerer med sjokk på nyheten om at den kritiske og prisbelønte journalisten og forfatteren Anna Politkovskaja ble drept i Moskva 7. oktober 2006. Drapet reflekterer den lovløsheten som truer den russisk presse. Vi fordømmer drapet på det sterkeste.

Vi krever at

  • russiske påtalemyndigheter gjennomfører en uavhengig etterforskning
  • resultatene av etterforskningen gjøres offentlig
  • de skyldige stilles til ansvar i tråd med internasjonal lov
  • det nedsettes en granskningskommisjon i den russiske dumaen for å sette søkelys på forfølgelsen av menneskerettighetsforkjempere og uavhengige journalister i Russland.

Den norske Helsingforskomité
Norsk PEN
Human Rights House Foundation
Amnesty International
Norsk Journalistlag
Norsk Redaktørforening
Den Norske Forfatterforening
Den norske forleggerforening

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere