*Nettavisen* Økonomi.

Nådeløs pengeinnkrever

Havner du i klørne til Statens Innkrevningssentral kommer du ikke unna før dødsattesten sendes til Mo i Rana.

24.01.07 13:13

- Nei, vi gir aldri opp innkrevning av erstatning. Det ligger på overvåkning hos oss helt til vi mottar dødsattesten, sier informasjonssjef Tore Bratt hos Statens Innkrevningssentral til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Tirsdag meldte den statlige særnamsmannen - Statens Innkrevningssentral - at fjoråret var et rekordår med hele 2,9 milliarder kroner innkrevd fra Ola Nordmann.

Tallenes tale
Totalt økte innkrevningen med 700 millioner fra 2005 til i fjor, heter det i en pressemelding. Det ene er at bøtenivået ble hevet 1. februar 2005, og at 2006 dermed er første hele året med de nye bøtesatsene.

- En årsak til det gode resultatet er blant annet at vi i fjor begynte med innkrevning av rettsgebyr. Bøter og inndragninger gav også et godt resultat, sier Bratt til NA24.

Innkrevning av saksomkostninger, bøter og inndragninger utgjorde hele 1,3 milliarder kroner i fjor.

Den statlige etaten mottok i fjor 960.000 nye krav til innkrevning i fjor.

- Den største veksten her er på rettsgebyr og fra automatisk trafikkontroll, sier Bratt.

Etter en omlegging av den sivile rettspleie har de 344 ansatte i etaten som holder til i Mo i Rana i Nordland.

Nordmenn god betalere
Informasjonssjef Bratt sier nordmenn generelt er gode betalere, men enkelte områder er vanskelige. Så som inndragning fra kriminelle.

- Ingenting tyder på at folk er slappe betalere, men vi bruker mye ressurser på tvangsinnkrevning, sier han. Det gjelder især mot domfelte.

- Mange av disse personene sitter i fengsel og eier ikke nåla i veggen. Da er det vanskelig, men vi gir aldri opp, sier han.

Han bruker erstatningen i Baneheia-saken som eksempel. Deres erstatningsplikt ligger på overvåkning helt til de mottar melding om at personene er avgått med døden.

Pengene skal inn til Mo i Rana uansett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.