*Nettavisen* Økonomi.

Nærmere utbygging av Luva-feltet

Halvt nedsenkbar borerigg Semi-rigg Foto: AFP (Scanpix)

StatoilHydro nærmer seg utbygging av Vøringsområdet i Norskehavet.

Operatøren StatoilHydro har sammen med partnerne bestemt seg for å ta neste skritt mot utbygging av Luva-funnet som ligger i Vøringsområdet omkring 300 kilometer utenfor Nordland.

Beslutningen om å begynne å vurdere utbyggingsmuligheter er tatt etter at en mulighetsstduie for gassfunnet nå er fredigstilt. Den neste fasen er ventet å ta omkring to år, opplyser StatoilHydro torsdag.

– Dette kan bli den første utbyggingen i Vøringområdet i Norskehavet, og den første utbyggingen på så dypt vann på norsk sokkel, sier Ståle Tungesvik, direktør for reserve- og forretningsutvikling i StatoilHydro i en kommentar.

Luva-funnet ble gjort i 1997 og sammen med funnene Haklang og Snefrid sør er utvinnbare ressurser estimert til mellom 40 og 60 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) gass.Ressursene på Luva beskrives som krevende å hente ut av StatoilHydro.

Flere nærliggende funn kan knyttes opp mot en eventuell utbygging, dette inkluderer Snefrid, Haklang i samme lisens og Asterix 75 km vest for Luva. Alle ligger på omlag 1300 meters dyp, og disse funnene er avhengige av en helhetlig løsning for prosessering og eksport av gass for å kunne bygges ut.

– Luva kan bli et viktig element for å gjøre det mulig å bygge ut disse funnene. Det er viktig for oss å se området som en helhet, sier Tungesvik.

Partnerne i Luva-funnet er StatoilHydro 75 prosent, ExxonMobil Exploration and Production Norway AS 15 prosent og ConocoPhillips 10 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.