*Nettavisen* Økonomi.

Naive skattesnytere tatt for simpelt nyttårstriks

Skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst Foto: Scanpix

251 norske millionærer brukte simpelt jule- og nyttårstriks for å snyte på skatten. Nå er de tatt.

21.12.12 12:20

- Det er overraskende at så mange prøver seg på denne metoden når de så lett blir avslørt, sier skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen.

251 personer i Skatt øst har unnlatt å oppgi 1,1 milliarder kroner i formue.

Tar ut penger rett før nyttår
De er avslørt av hvitvaskingsmeldinger fra bankene etter at de har tatt ut penger fra banken før årskiftet og satt pengene inn igjen rett etter nyttår. Det melder Skatteetaten fredag.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

I løpet av de fem siste årene har 251 personer i Skatt øst blitt tatt for å unndra bankinnskudd fra beskatning. De er blitt avslørt av hvitvaskingsmeldinger som bankene sender Økokrim når det tas ut store beløp fra kontoen før årsskiftet og pengene settes inn igjen rett etter nyttår.

Når pengene tas ut av banken før årsskiftet, kommer de ikke med på bankoppgavene som sendes til skattemyndighetene og blir ikke tatt med i selvangivelsen.

Stor økning
Skatt øst mottok 76 slike hvitvaskingsmeldinger fra Økokrim i år mot bare 19 i fjor.

For årene 2008 til 2010 var det en økning i hvitvaskingsmeldingene (43 i 2008, 52 i 2009 og 61 i 2010), mens antall meldinger falt drastisk i 2011.

- Denne store nedgangen kom overraskende på oss, og vi antok at det kunne skyldes underrapportering fra noen banker. Den kraftige økningen i år synes å bekrefte dette, når vi nå ser at det er mange flere banker som har innrapportert saker til Økokrim, sier Kristiansen.

- Skattekrim følger opp alle slike saker og har i tillegg til de store formuene også avdekket millionbeløp i inntekter som ikke er oppgitt til beskatning. Det er overraskende at så mange prøver seg på denne metoden når de så lett blir avslørt. Skattekravene inklusive renter og 60 prosent tilleggsskatt kan bli svært store, sier Kristiansen.

Underrapportering fra banker
- Det at så mange prøver seg, betyr det at noen lykkes?

- Vi vet at det har vært en underrapportering fra bankene. Men når vi først får opplysningene går vi ti år tilbake i tid og sjekker. I en fersk sak var det en skattyter som hadde tatt ut 600.000 kroner like før nyttår og satt pengene inn igjen kort tid etterpå. Da vi kontrollerte bakover i tid fant vi at totalt 13 millioner kroner hadde blitt unndratt beskatning. Vi oppdaget også andre forhold ved vedkommende, sier Kristiansen til Nettavisen NA24.

De 76 sakene i Skatt øst fordeler seg slik:

* Oslo: 44

* Asker og Bærum: 6

* Romerike: 8

* Follo: 3

* Østfold: 4

* Hedmark: 8

* Oppland: 3

MEST LEST AKKURAT NÅ:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.