Gå til sidens hovedinnhold

Napoleons hatt solgt for 2,6 millioner kroner

En hatt som skal ha tilhørt Napoleon Bonaparte, og som skal ha vært brukt under slaget ved Waterloo, er solgt på en auksjon for 280.000 euro.

Summen tilsvarer 2,6 millioner kroner. Auksjonen fant sted i Lyon mandag, på dagen 203 år etter slaget.

Det kan ikke bekreftes at hatten tilhørte keiseren, men den har blitt tilskrevet ham siden 1815, skriver BBC. Da plukket den nederlandske baron Arnout van Zujlen van Nijevelt opp hatten etter slaget ved Waterloo. Slaget ble Napoleons siste.

Det var ikke ventet at hatten skulle gå for mer enn 370.000 kroner fordi den ikke var godt bevart, men en fransk samler av historiske gjenstander bød altså omtrent sju ganger den summen for hatten.

På 1800-tallet var det vanlig å bruke tokantede hatter på slagmarken, og de fleste brukte hattene slik at kantene pekte fram og tilbake. Napoleon, som til sammen brukte rundt 120 hatter, vendte derimot hattene sine så kantene pekte til siden. Det gjorde han for å bli mer gjenkjennelig.

Napoleon er en av historiens mest kjente militære ledere, og var keiser i Frankrike fra 1804 til 1814, og igjen i 1815. Etter nederlaget ved Waterloo ble han avsatt og sendt i eksil på øya Saint Helena.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken