NA24.no

Når er han ferdig?

Foto: Scanpix/Terje Bendiksby
Sist oppdatert:
I dag blir lånet ditt dyrere. Men hvor høyt vil renten ende?

Klokken 14 i dag annonserer Norges Bank med all sannsynlighet at renten øker til 4,75 prosent.

NA24 – din næringslivsavis

Nysgjerrig? Få rentesvaret rett på mobil klokken 14. Send NA24toppsak til 1984.

Spriker
Renteekspertene spriker om hvor høyt renten kommer til å ende.

Klikk og se Terra-økonom Jan Andreassens spådommer i videovinduet under.

186706

Handelsbankens økonomer tror Norges Bank vil senke sin rentetopp fra 5,75 prosent til 5,5 prosent når de publiserer Pengepolitisk rapport i november.

- Årsakene er først og fremst at økonomien ser ut til å ha høyere potensial enn ventet. Dette indikeres av blant annet stadig økende arbeidsstyrke og høyere enn ventet innflyt av utenlandsk arbeidskraft, sterkere enn ventet krone samt nedsiderisiko fra boligmarkedsavmatningen i USA, skriver Handelsbankens makroøkonom Shakeb Syed i en rapport.

Når kommer toppen?
Elleve av tolv økonomer i en rundspørring gjennomført av nyhetsbyrået Reuters anslår en styringsrente ved slutten av året på 5,25 prosent.

I juni hevet sentralbanken rentebanen og anslo en rentetopp i september 2008 på 5,75 prosent. Som en enslig svale i makrolandskapet tror sjeføkonom Jan Andreassen toppen blir nådd ved årsskiftet.

Sjeføkonomen tror rentehoppene i år kommer i august og september, deretter pause i oktober, før det siste rentehoppet kommer i desember.

Åtte av 10 økonomer i undersøkelsen forventer at rentetoppen nås ved andre kvartal neste år. Tre av økonomene ser en styringsrente som stopper på seks prosent, to på 5,75 prosent mens tre ser den ende på 5,50 prosent.

Stramt arbeidsmarked
Det er bred enighet om dagens rentemøte blant økonomene. De venter alle rentehopp.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Securities tror det stramme arbeidsmarkedet vil bli tungen på vektskålen for Norges Bank i dag.

- Sentralbanksjefen skal føre en fornuftig pengepolitikk og måten de kommer til å presentere dette på, er å vise at de i økende grad legger vekt på at kapasiteten i arbeidsmarkedet har vært stram. Den lave inflasjonen tror jeg blir nedtonet, mener Andreassen.

For selv om kjerneinflasjonen har ligget under Norges Banks mål om 2,5 prosent, har Norges Bank økt renten for å kjøle ned en glovarm norsk økonomi, kombinert med det sterkeste jobbmarkedet på 20 år.

- De har egentlig varslet at de ønsker å forsikre seg om at arbeidsmarkedet ikke blir overopphetet og at dette er en prioritert oppgave, sier Andreassen til NA24.

Nysgjerrig? Få rentesvaret rett på mobil. Send NA24toppsak til 1984.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere