NA24.no

Når han bunnen i dag?

(Scanpix/Montasje)
I dag kutter Svein Gjedrem renten igjen. Men økonomene er mer spent på hva han sier.

Usikkerheten foran Norges Banks rentemøte onsdag er svært stor.

NA24 - din næringslivsavis

Økonomene er enige om at styringsrenten skal ned fra dagens 2,5 prosent, men ikke hvor langt ned den skal og hvor mange rentekutt vi kommer til å se.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Venter 0,5 prosentpoeng
Ifølge en undersøkelse gjennomført av TDN Finans venter ni av 14 makroøkonomer at hovedstyret i Norges Bank vedtar å kutte styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 2 prosent under rentemøtet onsdag. De resterende fem venter et kutt på 0,25 prosentpoeng.

- Grunnen til at det spriker så mye nå tror jeg skyldes avveiningen mellom hvordan man vektlegger norsk og internasjonal økonomis betydning på renteavgjørelsen, sa makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities til NA24 tidligere i uken.

Mest spenning knyttes det imidlertid til ny Pengepolitisk Rapport (PPR), hvor Norges Bank offentliggjør vurderinger av den videre veien for norsk økonomi. Er rentebunnen nådd i dag, eller skal Norges Bank senke renten ytterligere til de rekordlavene nivåene flere av våre viktigste handelspartnere har innført?

294428

Ser bunn på 1,25
Økonomene i Nordea Markets peker på at det internasjonale etterspørselsbildet er entydig mye svakere nå enn det så ut for Norges Bank i desember, og tror at rentebanen skal senkes fra 2 prosent til 1,25 prosent.

- Senest i forrige uke anslo IMF (Det internasjonale pengefondet) at veksten i verden vil bli mellom -0,5 og -1,0 prosent i 2009. Det er en nedjustering fra et anslag på +0,5 i januar. Vi tror IMFs anslag er viktige for Norges Banks syn på den økonomiske utviklingen internasjonalt. En annen viktig faktor er fall i renteforventningene ute siden desember-møtet, noe som også trekker ned rentebanen, skriver makroøkonom Katrine Boye i Nordea Markets.

Til sist trekker Boye frem styrkingen av kronen som en sentral faktor.

- Eksportnæringen får ikke lenger hjelp av rekordsvak krone, og denne utviklingen tror vi drar rentebanen ned.

Nordea-økonomene venter et kutt på 0,50 prosentpoeng til 2,0 prosent på dagens møte.

- Bunnen nås onsdag
I løpet av de siste ukene har økonomene i Handelsbanken snudd. De tror ikke lenger på noen nedjustering av rentebanen, og forventer at et kutt på 0,5 prosentpoeng til 2 prosent i dag blir det siste kuttet fra Gjedrem & co.

- Spørsmålet er om rentebanen nå blir nedrevidert eller ikke. Tidligere trodde vi at den ville bli det. Men nå venter at rentebunnen blir 2 prosent og ikke 1,5 prosent, som tidligere antatt.

Handelsbanken Capital Markets peker på tre utviklingstrekk som taler for rentebunnen nås i dag.

- Inflasjonen viser seg standhaftig høy. Og dette kan ikke bortforklares ved enkelthendelser, ettersom det har vart over noen måneder, skriver makroøkonom Shakeb Syed.

Dessuten viser han til at brorparten av arbeidsstyrken beholder jobbene sine og nyter godt av rentekuttene.

- Dette tror vi er en viktig forklaring for at detaljomsetningen faller mindre enn den generelle avmatningen skulle tilsi.

Dernest peker Handelsbanken på at den siste rapporten fra Norges Banks regionale nettverkt var hovedsakelig dyster, men med noen tegn til bedring.

- Det var mulig å se noen få lyspunkt, for eksempel for varige konsumgoder.

Til sist peker Handelsbanken på at rentedifferansen med utlandet ikke er et godt nok argument til å senke rentebanen, etter deres mening.

- Enkelte argumenterer med at Norges Bank må kutte lenger ned enn til 2 prosent fordi Norge ikke kan risikere å ligge med for høy rentedifferanse i forhold til utlandet. Rentedifferanser påvirker økonomien hovedsakelig gjennom valutakurskanalen, i dette tilfellet ved at kronen kan styrke seg. Det argumentet føler vi ikke bør hindre Norges Bank i å stoppe på 2 prosent, ettersom kronen fortsatt ikke er på veldig sterke nivåer historisk sett, og ettersom rentedifferanser kun i liten grad påvirker valutamarkedet grad for tiden.

Rentesvaret kommer onsdag klokken 14.00

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere